VELIKA BRITANIJA

Boris Johnson sporočil svojo odločitev: Ostajam predsednik vlade, dokler ...

Podal je odstop, vlado bo vodil, dokler ne izberejo naslednika.
Fotografija: Boris Johnson je podal svoj odstop. FOTO: Peter Nicholls Reuters
Odpri galerijo
Boris Johnson je podal svoj odstop. FOTO: Peter Nicholls Reuters

Britanska vlada je padla, premier Boris Johnson je po več dneh zatrjevanja, da ne bo klonil pod pritiski, danes vendarle podal svoj odstop s konservativcev. Kot je sporočil, bo vlogo predsednika vlade odpravljal, dokler ne bodo izbrali njegovega naslednika. To naj bi se zgodilo predvidoma jeseni.

Kot navaja BBC, bo poleti potekala tekma za vodenje torijcev, zmagovalec pa bo Johnsona zamenjal predvidoma oktobra, ko bo potekala konferenca konservativne stranke. 

»Očitno je želja konservativne stranke, da izbere novega vodjo stranke in tudi novega premierja,« je dejal Johnson in dodal, da bodo postopki za izvolitev njegovega naslednika stekli že danes, časovnica pa bo znana v prihodnjem tednu. 

Johnson je še dodal, da v politiki na dolgi rok nihče ni nepogrešljiv in da bo sistem podal novega voditelja, ki mu bo sam dal vso podporo. Spričo številnih odstopov njegovih ministrov v zadnjih dneh bo Johnson imenoval nov kabinet, ki bo z njim na čelu do imenovanja novega premierja opravljal tekoče posle. K temu je dodal še, da je skušal svoj kabinet prepričati, da bi bilo »ekscentrično, če bi zdaj zamenjali predsednika vlade«, in da obžaluje, da pri tem ni bil uspešen.

Britancem se je zahvalil za podporo in da je lahko opravljal »najboljšo službo na svetu«.

Trenutna britanska zunanja ministrica in potencialna kandidatka za premierko Liz Truss se je na odstop odzvala s tvitom, v katerem je zapisala, da se je premier odločil pravilno.

Po nizu afer odstopili številni ministri

Od torka do danes je britansko vlado zaradi niza afer, ki jo pretresajo, zapustilo več kot 50 funkcionarjev, začelo se je z odstopom finančnega ministra Rishija Sunaka in zdravstvenega ministra Sajida Javida. Oba sta kot razlog za odhod navedla, da ne moreta več prenašati »kulture škandala«, ki Johnsona spremlja že več mesecev. En tak škandal je Johnson povzročil februarja z imenovanjem Chrisa Pincherja, obtoženega, da je pijan otipaval dva moška. Odziv Downing Streeta na to novo afero je bil deležen številnih kritik, saj so sprva dejali, da Johnson ni vedel za obtožbe zoper Pincherja, ko ga je imenoval na položaj, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019, ko je bil zunanji minister. Johnson je nato le priznal, da je bilo Pincherjevo imenovanje napaka in se opravičil.

Na sredine pozive k odstopu članov njegovega kabineta in strankarskih kolegov se je britanski premier odzval tako, da je odpustil ministra za stanovanjsko politiko in lokalno samoupravo Michaela Gova. Ta naj bi mu prvi povedal, da mora odstopiti v dobro stranke torijcev in države. Po poročanju časnika The Sun naj bi Johnson kolegom v sredo dejal tudi, da bodo morali »pomočiti roke v kri«, če ga bodo želeli odstraniti s položaja. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas