Kmalu konec plačevanja za most na Krk

Plačevanje utegnejo ukiniti že s 15. junijem.
Fotografija: Most na Krk. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Most na Krk. FOTO: Jože Suhadolnik

Dobra novica prihaja iz Hrvaške tudi za vse tiste Slovence, ki pogosto dopustujejo pri naših južnih sosedih, natančneje na otoku Krk ali pa Cres oziroma Lošinj in tja potujejo prek mosta na Krk. Hrvaške avtoceste (HAC) in Avtocesta Reka–Zagreb (ARZ), dve hrvaški državni družbi, ki upravljata 1.112 kilometrov avtoceste, se bosta združili v eno podjetje, odločitev o tem pa naj bi bila sprejeta na seji hrvaške vlade ta teden ali pa prihodnji. S to združitvijo pa se bo, kot poročajo hrvaški mediji, ukinilo plačevanje za prehod po mostu, ki pelje na Krk in ga trenutno upravlja ARZ.

Mostnina bi se ukinila ob združitvi HAC in ARZ čez štiri ali pet mesecev (toliko časa naj bi trajal postopek združevanja podjetij), brezplačen prevoz čez most na Krk pa je za vse mogoč že prej, in to od 15. junija. O tej predčasni ukinitvi plačevanja mostnine na Hrvaškem razmišljajo zaradi pandemije novega koronavirusa in s tem slabšega turističnega obiska, ki ga bo imela Hrvaška letos. Z ukinitvijo mostnine, računajo, da bi privabili več gostov na Krk.

Pobrali okoli 4,4 milijona evrov letno

Hrvaški minister Oleg Butković zagotavlja, da ne gre za predvolilno potezo in da o ukinitvi mostnine razmišljajo že dlje časa, da pa je združitev HAC in ARZ edina možnost. Kreditorji ARZ namreč niso dovolili ukinitve, ker tega finančno ne bi zmoglo. HAK pa bi po besedah ministra lažje prenesel finančno izgubo prihodkov od mostnine. Z združitvijo obeh podjetjih načrtujejo prihranke ob skupni nabavi, imeli bi samo eno upravo ...

ARZ je s pobiranjem mostnine na letno dobil okoli 60 milijonov kun (slabih osem milijonov evrov), od tega je približno 27 milijonov (približno 3,6 milijona evrov) država vračala prebivalcem otokov Krk, Cres in Lošinj, ki so oproščeni plačila. Realni prihodek od mostnine je bil tako okoli 33 milijonov kun (približno 4,4 milijona evrov) brez DDV, poročajo hrvaški mediji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije