VOJNA V UKRAJINI

Kmalu konec ali šele začetek?

Ukrajina je prepričana, da bodo spopadi trajali še od dva do šest mesecev. V Rusiji medtem pravijo, da je to le uvod v tretjo svetovno vojno.
Fotografija: Varne niso niti šole. FOTO: Anna Kudriavtseva/Reuters
Odpri galerijo
Varne niso niti šole. FOTO: Anna Kudriavtseva/Reuters

Vojni v Ukrajini ni videti konca, čeprav so v Kijevu optimistični, svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak pa napoveduje, da naj bi spopadi trajali le še od dva do šest mesecev. Kdaj bo invazije konec, je po njegovih besedah odvisno od količine orožja, ki ga bodo imeli ukrajinski borci na razpolago, pa tudi od razpoloženja v Ukrajini, Evropi ter seveda Rusiji. Nasprotno so medtem na ruski nacionalni televiziji pred dnevi oznanili, da se je že začela tretja svetovna vojna, kar se trenutno dogaja v Ukrajini, pa da je zgolj vaja.

»Ruska posebna operacija v Ukrajini se je končala z občutkom, da se je začela prava vojna, tretja svetovna vojna. Prisiljeni smo v demilitarizacijo ne le Ukrajine, ampak celotne zveze Nato,« je med drugim dejala voditeljica Olga Skabeeva, njen gost, politični strokovnjak Vladimir Avatkov, pa je nato izdal opozorilo ZDA in Poljski, da ju, če ne bosta prenehali pomagati Ukrajini, čakajo hude sankcije. S slednjim je sicer vsem državam, ki bi si drznile na kakršen koli način pomagati Ukrajini, pred časom zagrozil že ruski predsednik Vladimir Putin, a to zaveznic ni ustavilo pri dobavi orožja in finančni pomoči Ukrajini.

Konec tedna so se sicer nadaljevali siloviti boji na vzhodu države, v regiji Doneck je bil med drugim uničen sloviti samostan Svatohirsk Lavra, za kar obe strani krivita druga drugo. Zelenski je za napad okrivil Rusijo in ga ostro obsodil: »Od druge svetovne vojne dalje ni še nobena država, razen Rusije, uničila toliko spomenikov kulturnega in zgodovinskega pomena. Vsaka pogorela cerkev v Ukrajini, vsaka razstreljena šola, vsak uničen spomenik dokazuje, da Rusija nima kaj iskati v Unescu. O čem naj se pogovarjamo z barbari, s teroristi? Kateri naboji so najboljši za uničenje zgodovinske dediščine?« je med drugim dejal Zelenski. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije