ZDA

Kitajska po sestrelitvi odpustila odpustila glavnega krivca (VIDEO)

Incident z balonom.
Fotografija: FOTO: Randall Hill Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Randall Hill Reuters

Po incidentu s kitajskim balonom je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so v soboto poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon, ki so ga v soboto nad svojim ozemljem sestrelile ZDA, civilno plovilo, poroča ameriška mreža CNN.

image_alt
Nad ZDA domnevno vohuni kitajski balon

Zhuang Guotai je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil Zhuang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora province Gansu, je na spletni strani poročal CNN.

Novico je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua objavila po tistem, ko je visoki ameriški uradnik v četrtek izjavil, da sledijo kitajskemu nadzornemu balonu, ki leti nad celinskim delom ZDA. Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko Peking trdi, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor. Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo kitajski balon sestrelilo. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na "nesprejemljivo kršitev" ameriške suverenosti.

Napetosti se povečujejo

Sestrelitev domnevnega kitajskega vohunskega balona je še povečala napetosti med Kitajsko in ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije