NA KONJU

Kim posnema ruskega predsednika

Objavljeno 22. oktober 2019 20.35 | Posodobljeno 22. oktober 2019 20.35 | Piše: S. I.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un na konju. Napoveduje operacijo, ki bo svet navdala s čudenjem.

Fotografije so bile na družabnih omrežjih deležne številnih zabavnih primerjav s fantazijskimi filmi in serijami. FOTO: Reuters
SEUL – Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sledil zgledu ruskega predsednika Vladimirja Putina in tako je dal posneti serijo veličastnih fotografij, ki naj bi še okrepile njegovo priljubljenost med ljudstvom. Tako kot se Putin rad fotografira – tudi zgoraj brez – v naravi in z živalmi, je tudi Kim nastopil v seriji akcijskih fotografij, ki jih je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Posnetki vrhovnega vodjo prikazujejo na konju v zasneženi pokrajini, a v nasprotju s suvereno držo ruskega predsednika je Kim videti, kot da bo ravnokar padel z galopirajočega konja. Niti njegov izraz na obrazu na povečanih fotografijah ni videti ravno najbolj junaško.

Napoved raketnih testov?

KCNA je fotografije pospremila z opisom, da so nastale med obiskom vrhovnega vodje Kim Džong Una na gori Paektu, najvišjem vrhu Korejskega polotoka, kjer se je po severnokorejski komunistični mitologiji rodil njegov oče, ljubljeni vodja Kim Džong Il. No, dejansko je bil rojen leta 1941 v tedanji Sovjetski zvezi, in sicer v Habarovsku na ruskem Daljnem vzhodu, kjer je njegov oče in poznejši veliki vodja Severne Koreje Kim Il Sung vodil bataljon kitajskih in korejskih izgnancev.

Poročilo severnokorejske tiskovne agencije je bil običajen slavospev 35-letnemu voditelju, pozorne oči zahodnih analitikov pa so trznile ob stavku »zgodila se bo velika operacija, ki bo svet navdala s čudenjem«, ki bi lahko pomenil napoved novih raketnih testov.

Fotografije, ki prikazujejo junaškega voditelja pogumnega ljudstva, pa so naletele na ravno nasproten odziv na družabnih omrežjih, tam so jih duhovito primerjali s prizori iz Igre prestolov, Shreka in Narnije in celo iz oglasa za dišavo old spice.
Deli s prijatelji