VOJAŠKE OKREPITVE

Kim Džong Un predstavil vojaške cilje Severne Koreje za leto 2023

Severnokorejski voditelj je spregovoril o novi usmeritvi v boju proti sovražniku.
Fotografija: Kim Džong Un.  FOTO: Kcna Via Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un.  FOTO: Kcna Via Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na srečanju vladajoče Delavske stranke predstavil nove cilje za vojsko za leto 2023, so v sredo poročali državni mediji, kar namiguje na še eno leto intenzivnih preizkusov orožja in napetosti.

Kim  je predstavil novo usmeritev v boju proti sovražniku in cilje za krepitev obrambne moči. FOTO: Kcna Via Reuters
Kim  je predstavil novo usmeritev v boju proti sovražniku in cilje za krepitev obrambne moči. FOTO: Kcna Via Reuters

Drugi dan šestega razširjenega plenarnega zasedanja centralnega komiteja osme stranke je Kim razpravljal o »novonastalih zahtevnih razmerah« na Korejskem polotoku in širšem političnem kontekstu, piše v poročilu. Severnokorejski voditelj je predstavil novo »usmeritev v boju proti sovražniku« in cilje za krepitev obrambne moči.

image_alt
Kim Džong Un tega še nikdar ni storil: ga bo kmalu nasledila hčerka? (FOTO)

Vojaška krepitev se nadaljuje

»Določil je načela zunanjih zadev in smeri boja proti sovražniku, ki se jih morata naša stranka in vlada dosledno držati, da bi zaščitili suverene pravice in obranili nacionalne interese,« je sporočila uradna tiskovna agencija KCNA. Novi ključni cilji krepitve samoobrambnih zmogljivosti, ki jih bodo zavzeto zasledovali v letu 2023, so bili predstavljeni kot priprava na različna nihanja politične situacije. Severnokorejska tiskovna agencija teh ciljev ni pojasnila, a Kimove pripombe bi lahko nakazovale, da bo izolirana država še naprej pospeševala svojo vojaško krepitev.

Severna Koreja je letos izstrelila največje število raket do sedaj, pri čemer je bilo veliko izstrelitev namenjenih razvoju strateškega orožja »najvišje prioritete« v skladu s petletnim načrtom, ki je bil predstavljen na kongresu Delavske stranke v začetku leta 2021. Seznam vključuje taktično jedrsko orožje, novo medcelinsko balistično raketo, hiperzvočne leteče bojne glave, podmornice na jedrski pogon in izvidniški satelit. Gospodarstvo je sicer tudi visoko na dnevnem redu, ker se Kim ubada z vse večjim pritiskom mednarodnih sankcij, posledic blokade zaradi koronavirusa in naravnih nesreč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije