KORONAVIRUS

Katastrofa v BiH, padel črni rekord

Objavljeno 10. avgust 2020 14.50 | Posodobljeno 10. avgust 2020 14.57 | Piše: T. V.

Italija se boji uvoza okužb iz tujine.

V Italiji se še predobro spomnijo podobnih prizorov. FOTO: Reuters
V Evropi raste število okuženih z novim koronavirusom, zato se v Italiji, od koder so na začetku epidemije prihajali srce parajoči prizori, bojijo novih žarišč. Naši zahodni sosedi so zaprti za številne države z Balkana, obvezna je karantena za vse, ki prihajajo iz Romunije in Bolgarije.

»Francija, Španija, Balkan: Italija je obkoljena z okužbami,« piše časopis Il Corriere della Sera, ki je objavil podatke o naraščanju novih primerov okužb z virusom sars-cov-2 v zadnjih tednih v evropskih državah. Po številu novookuženih prednjači Španija, sledijo Romunija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Poljska.

V Italiji sta v nedeljo umrla dva pacienta s covidom 19, kar je najmanj po 21. februarju, na novo pa so odkrili 463 okužb, vendar pa je stanje še pod nadzorom. Italijanske oblasti se bojijo t. i. uvoženih primerov, kot se je zgodilo pri 30 mladih Italijanih, ki so dopustovali na Hrvaškem. Tam so v zadnjih 24 urah potrdili 45 novih okužb, testirali pa so 1247 ljudi. Skupaj je na Hrvaškem aktivnih 585 primerov okužbe.
 
Preberite tudi:

Zadnji podatki o okuženih v Sloveniji, poročajo o smrtiItalija je do nekaterih držav vzpostavila kordon, za druge pa je svoje meje zaprla. Med slednjimi je tudi BiH, kjer so imeli v nedeljo najbolj črni dan od začetka epidemije; potrdili so rekordnih 16 smrti zaradi covida 19.

V Federaciji BiH, kjer so testirali 596 vzorcev in potrdili 73 novih okužb, je umrlo 10 ljudi. V Republiki srbski so opravili 519 testov, v 98 primerih so potrdili okužb. Umrlo je šest ljudi. Čeprav je največ okužb na področju Sarajeva in Banjaluke, pa oblasti v Sarajevu trdijo, da je širjenje pod nadzorom.

Skupno število mrtvih zaradi novega koronavirusa v Federaciji BiH je 211, v Republiki srbski pa 199.
Deli s prijatelji