Karantena par-nepar

V Peruju ženske od doma le ob torkih, četrtkih in sobotah. Med velikonočnimi prazniki ne sme nihče iz hiše.
Fotografija: Vojska nadzira spoštovanje ukrepov. FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Vojska nadzira spoštovanje ukrepov. FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Tudi Latinska Amerika se vse bolj sooča s pandemijo koronavirusa. Ni države brez okužbe. Vse se je začelo 26. februarja, ko so v Braziliji potrdili prvo okužbo pri bolniku v São Paulu, Svetem Pavlu, največjem mestu na južni hemisferi in tudi največjem mestu obeh Amerik. Odtlej je število obolelih le še naraščalo, države pa so začele sprejemati različne ukrepe za zajezitev pandemije.
Velika večina državljanov spoštuje ukrepe, mnogi pa tudi ne. FOTO: REUTERS
Velika večina državljanov spoštuje ukrepe, mnogi pa tudi ne. FOTO: REUTERS

Tudi v Peruju, tretji največji državi Južne Amerike za Brazilijo in Argentino. Prvi primer okužbe so potrdili dva tedna za primerom iz Brazilije. Okužen je bil 25-letnik, ki je v Peru prišel s potovanja po Španiji, Franciji in Češki. Le nekaj dni zatem je predsednik Martín Vizcarra razglasil izredne razmere, dal zapreti državne meje, omejil potovanja znotraj 32-milijonske države in vzpostavil karanteno, ki pa je malce drugačna.
 

V nedeljo vsi le doma


Namreč moški in ženske lahko domove zapuščajo le ob določenih dnevih. Tako smejo na ulice, po nakupih in podobno ob ponedeljkih, sredah in petkih zgolj moški. Ženske pa ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo domov ne sme zapustiti nihče.
Predsednik Martín Vizcarra FOTO: REUTERS
Predsednik Martín Vizcarra FOTO: REUTERS

»Poskrbeti moramo za čim manj ljudi na ulicah, še posebno v skoraj devetmilijonskem glavnem mestu Lima,« je pojasnil predsednik Vizcarra in dodal, da bodo tako varnostne sile, vključno z vojsko, lažje nadzirale ukrepe o prepovedih. Seveda so določili izjeme, v glavnem so to tisti, ki gredo v službo, lekarno, na banko. Kazni so precejšnje. Je pa predsednik že napovedal, da bodo državljani morali ostati doma tudi ob prihajajočih praznikih – velikem četrtku in velikem petku oziroma 9. in 10. aprila.


Ukrep za zdaj velja najmanj do 12. aprila, velika možnost pa je, pravijo oblasti, da bo veljal še kak teden ali dlje. Doslej je v Peruju zaradi koronavirusa umrlo skoraj 100 ljudi, zbolelo jih je blizu 3000, med njimi 55 tujcev, od katerih so trije umrli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije