Karantena ju je zbližala: po 13 letih sta se sparila

Več kot desetletje si delita življenje, a sta šele zdaj odkrila strast. Samica in samec velikega pande sta izkoristila mir med karanteno.
Fotografija: Oskrbniki so bili vzhičeni nad prizorom.
Odpri galerijo
Oskrbniki so bili vzhičeni nad prizorom.

Karantena je nedvomno močno posegla v naš vsakdanjik, psihologi vseskozi svarijo na izbruhe jeze in napetosti, ki se jim v običajnih dneh lahko izognemo. Spet drugi poudarjajo, da bo epidemija nekatere spodbudila k zbliževanju, morda gre lahko konec leta pričakovati celo kakšen baby boom. V živalskem kraljestvu je nedvomno tako, kajti številni varovanci parkov in živalskih vrtov so zaradi odsotnosti radovednih obiskovalcev sproščeni in se mnogo bolj posvečajo svojim sostanovalcem.

Zares zaljubljena

Tako sta se po kar 13 letih, ko sploh nista kazala zanimanja drug za drugega, povsem nepričakovano sparila samica in samec velikega pande. Ying Ying in enako star Le Le živita v hongkonškem živalskem vrtu že od leta 2007, poskusi oskrbnikov in strokovnjakov, da bi ju spodbudili k parjenju in tako zagotovili potomstvo ogrožene vrste, so se vsakokrat izjalovili. Samica in samec sta si občasno delila kakšen obrok, včasih sta se počohljala in potrepljala, sicer je bila njuna pozornost vselej usmerjena drugam. Na drugo stran ograde, od koder ju gledajo ljudje in jima tako kradejo dragoceno zasebnost, prav to sta namreč potrebovala, da sta se prepustila intimnim stikom. Po dveh mesecih samote sta se najprej podala v dolgo predigro puščanja sledi in ovohavanja, nato je sledilo parjenje, ki je, tako upajo oskrbniki, ustvarilo novo življenje. Naravno parjenje namreč daje veliko več možnosti za brejost kakor umetna oploditev, ki se je pri Ying Ying vsakokrat izjalovila, zato je vodstvo programa za reprodukcijo ogroženih vrst v Ocean Parku naravnost vzhičeno.

Samica, če je bilo parjenje uspešno, se bo že čez par mesecev začela pripravljati na materinstvo, brejost pa bodo z ultrazvokom lahko uradno potrdili šele tik pred kotitvijo, ki je običajno deset mesecev od spočetja. V divjini živi le okoli 1400 primerkov pand, njihovo naravno okolje pa se nezadržno krči. V ujetništvu je parjenje mnogo manj uspešno in občutno redkejše kakor v naravi, tako samica kot samec si ga namreč morata goreče želeti, da je uspešen. Kot kaže, sta Ying Ying in Le Le zares zaljubljena. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije