STAVKA

Kaotično stanje v Trstu: policija z vodnim topom nad protestnike (FOTO)

Od petka so protestirali pred tržaškim pristaniščem.
Fotografija: Protestniki v Trstu. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Protestniki v Trstu. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Italijanska policija je danes razgnala protestnike proti covidnemu potrdilu. Protesti so od petka potekali pred tržaškim pristaniščem. Pri tem je uporabila tudi vodni top in solzivec. Protestniki so se kasneje razpršili po mestu.

image_alt
Pri sosedih blokada pristanišča: kaj to pomeni za Slovence in Luko Koper?

Policisti so na območje pristanišča prišli davi ob 8. uri, da bi razgnali shod proti covidnemu potrdilu, ki je v Italiji od petka obvezen za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, poroča spletni Primorski dnevnik. Pred pristaniščem so od petka protestirali pristaniški delavci, ki v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkajo. Na protestu so se jim pridružili tudi drugi ljudje. Na kraju je bilo ob prihodu policistov še nekaj deset pristaniških delavcev, spremljalo pa jih je nekaj sto drugih protestnikov. Da bi jih razgnala, je policija proti njim uporabila tudi vodni top in solzivec. Dva od protestnikov naj bi bila lažje poškodovana. »Danes je žalosten dan,« je ob tem povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil z mesta vodje sindikata pristaniških delavcev.

Blokirano središče Trsta

Po poročanju Primorskega dnevnika je središče mesta blokirano. Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Ravenni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Covidno potrdilo, ki dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu v javnem in zasebnem sektorju. Tiste, ki ga nimajo, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas