ZDA: PREDSEDNIŠKO SOOČENJE

Kaos v studiu: eden klovn, drug pa nesposoben (FOTO in VIDEO)

Objavljeno 30. september 2020 05.21 | Posodobljeno 30. september 2020 08.30 | Piše: Ma. M.

Obtoževanje in prerekanje brez dobre mere okusa na prvem predsedniškem soočenju v ZDA.

Prvo soočenje ameriških predsedniških kandidatov. FOTO: Brian Snyder, Reuters
Že tradicionalno naj bi soočenja predsedniških kandidatov pred volitvami v ZDA odločala o izbiri še neodločenih volivcev. Težko pričakovano je bilo prvo predsedniško soočenje med aktualnim predsednikom Donaldom Trumpom in demokratskim protikandidatom Joejem Bidnom. Odgovorila naj bi na nekaj ključnih vprašanj, perečih za ZDA, a se je v uri in pol večkrat zgodilo, da so se gledalci vprašali, ali ne gledajo morda kakšnega resničnostnega šova.

Si najslabši predsednik, kar jih je Amerika kdaj imela.

Trump, ki upa na nov mandat v Beli hiši, je nasprotnika oklical za 'nekompetentnega', Biden pa mu je dejal, da je 'klovn'. Povezovalec debate, voditelj na Fox Newsu Chris Wallace, ni imel prav nobenega nadzora nad debato in govornikoma, ko so govorili o covidu, rasizmu in politično brutalnosti.

 

Različna resničnost: cepivo za koronavirus

V debati, če ji lahko tako rečemo, bi lahko izpostavili štiri ključne točke. Prva, ki se tiče koronavirusa. Joe Biden je komentiral veliko smrtnost v ZDA zaradi tega virusa: »Predsednik nima načrta. Ničesar ni pokazal.« Na to je Trump dejal, da Biden nikoli ne bi mogel opraviti dela, kot ga je njegova ekipa. Poleg tega je povedal, da je načrt, da bo cepivo za virus pred volitvami in da bo hitro dostopno povsod, a mu je Biden zabrusil: »Zakaj bi Američani verjeli nekomu, ki tako pogosto laže? To je isti mož, ki je dejal, da bo do velike noči virus izginil. Ob toplem vremenu ga ne bo več – izginil bo kakor čudež. Morda si lahko vbrizgate nekaj razkužila.«


Trumpa izzval, da pokaže davčne napovedi

Potem ko je The New York Times razkril, da Trump v zadnjih letih ni plačal skorajda nič dohodnine (750 dolarjev v letih 2016 in 2017), je bilo logično vprašanje za Trumpa, zakaj je tako. Ta je ponidil preprosto obrambo: »Nočem plačevati davkov.« Hkrati pa je dejal, da vendarle plačuje milijone dolarjev davkov. Biden ga je pozval, naj pokaže davčne napovedi. Trump je še dejal: »Dejstvo pa je, da plačujem davke po zakonodaji, ki jo je sprejel Obama

 

Napad na sina

Kot je bilo pričakovati, je Trump nasprotniku na pladnju serviral tudi njegovega sina Hunterja, češ da so njegovi posli v Ukrajini koruptivni. Biden je na to odgovoril: »Tukaj ne gre za mojo ali njegovo družino, gre za vašo družino – Američane. Ne želi govoriti o tem, kaj potrebujete.« Aktualni predsednik se tukaj ni ustavil, izpostavil je še težave Bidnovega sina z drogo. »Moj sin je imel težave z drogo, a se je tega rešil, za kar sem nanj ponosen,« mu je odvrnil protikandidat.

Rasizem, protesti in nasilje

Pereča resna tema so rasna nasprotja v ZDA, glede česar je Biden dejal, da si želi enakosti v ZDA. »Ni nam uspelo, nismo pa se nikoli odrekli tej odgovornosti.« Trumpu je očital, da je koronavirus močno prizadel temnopolto skupnost v ZDA in da Trump za njo ni storil praktično nič.

Trump pa je ob tem vprašanju poudaril, da je Obamova administracija, katere del je bil Biden, povzročila veliko medrasnih napetosti. Nasilja in demonstracij po nekaterih ameriških mestih pa da ne sprožajo desničarji. Bi pa lahko skrajni desni skupini svetoval, naj neha. »Seveda sem jim to pripravljen reči. Toda skoraj vse, kar se dogaja v zvezi s tem, prihaja z leve, ne desne strani. Naredil pa bom vse za mir.«


image
REUTERS Joe Biden. FOTO: Brian Snyder, Reuters

image
REUTERS FOTO: Pool Reuters

image
REUTERS Voditelj Chris Wallace ni imel nadzora nad soočenjem. FOTO: Pool Reuters

image
REUTERS Prvo soočenje ameriških predsedniških kandidatov. FOTO: Brian Snyder, Reuters FOTO: Pool Reuters

image
REUTERS Prvo soočenje ameriških predsedniških kandidatov. FOTO: Brian Snyder, Reuters 

image
REUTERS Donald Trump. FOTO: Brian Snyder, Reuters

image
REUTERS Donald Trump in Melania Trump ob odhajanju z debate. FOTO: Brian Snyder, Reuters

image
REUTERS Joe Biden z ženo Jill ob koncu debate. FOTO: Brian Snyder, ReutersKdo je bil boljši?

Do volitev ostaja 35 dni, soočenja pa so v ameriški zgodovini znala prevesiti tehtnico na stran enega ali drugega kandidata. Kdo je tokrat dobil debato? Nekateri analitiki namigujejo, da se je tehtnica prevesila k protikandidatu. Tudi zato, ker je prišel pripravljen na debato, ker ni nagovarjal volivcev le verbalno, ampak tudi s pogledi in kretnjami.
Deli s prijatelji