BEGUNCI S KRIŽI

Kako ponižujoče: Hrvati naj bi s sprejem risali križe na glave migrantov

Guardian poroča: »Hrvaški policisti uporabljajo sprej, da bi označili tiste, ki poskušajo znova prečkati mejo.«
Fotografija: Begunci s križi. FOTO: No Name Kitchen
Odpri galerijo
Begunci s križi. FOTO: No Name Kitchen

Hrvaška policija naj bi z barvnim sprejem risala križe na glave migrantov, ki poskušajo prestopiti mejo med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, poroča britanski časnik Guardian. Kot so izpostavili, so Združeni narodi zahtevali od hrvaške vlade preiskavo o domnevnih zlorabah migrantov.

Guardian je na svoji spletni strani objavil tudi več fotografij, na katerih je videti ljudi, ki imajo na glavi z oranžnim sprejem narisane križe. Kot so dodali, so fotografije dobili od humanitarnih organizacij kot dokaz o najnovejših ponižanjih migrantov na balkanski poti, ki jih izvaja hrvaška policija.»Očitno je, da je eden ciljev takega ravnanja ponižati begunce in migrante, ki poskušajo prečkati mejo,« je za časnik izjavil Jack Sapoch iz nevladne organizacije No Name Kitchen (NNK), ki deluje v Veliki Kladuši v BiH blizu meje s Hrvaško. Sapoch je tudi član nevladne skupine proti nasilju ob meji (Border Violence Monitoring Network), še piše časnik.

Sapoch ocenjuje, da hrvaški policisti uporabljajo sprej, da bi označili tiste, ki poskušajo znova prečkati mejo. Druga možnost je po njegovem, da želijo migrante, med katerimi prevladujejo muslimani, psihološko prizadeti s križem kot verskim simbolom. To je še posebej skrb vzbujajoče, poudarja.

»Nasilno zavračanje je protizakonito, širitev covida-19 pa ni opravičilo za še bolj nasilen odnos do teh ljudi. To je nesprejemljivo,« je dejal Sapoch.


Migranti prehod čez mejo imenujejo igra, čeprav je zelo nevarno


Guardian poroča, da poskušajo skupine migrantov vsako noč iz BiH vstopiti na Hrvaško, tam pa jih pričakajo enote hrvaške policije, opremljene s pištolami, palicami in z očali za nočno opazovanje. Migranti prehod čez mejo imenujejo igra, čeprav gre za zelo nevaren podvig, dodaja časnik.Na račun hrvaške policije, ki ne dovoli nezakonitih vstopov v državo, že dlje časa letijo obtožbe, da migrantom pri zavračanju na meji odvzame denar in mobilne telefone, nekaterim tudi čevlje. Sistematično nasilje nad migranti, ki vključuje tudi pretepanje ljudi, so dokumentirali humanitarni delavci in uslužbenci Združenih narodov, še piše časnik.

Hrvaška policija je v preteklosti že večkrat kot neutemeljene zavrnila vse navedbe medijev in humanitarnih organizacij o domnevnem policijskem nasilju nad migranti na svoji meji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije