KATALONIJA

Kaj zdaj, ste razglasili samostojnost, ali ne?

Objavljeno 11. oktober 2017 19.04 | Posodobljeno 11. oktober 2017 19.06 | Piše: STA, Ma. M.

Madrid od Barcelone zahteva odgovor: ste razglasili samostojnost ali ne?

MADRID – Španski premier Mariano Rajoy je po izredni seji vlade v Madridu sporočil, da bodo od katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zahtevali pojasnilo o tem, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije. Kot je napovedal Rajoy, bodo v Madridu ukrepe (omenil je sprožitev 155. člena ustave) sprejeli na osnovi tega pojasnila.

Namen je, da uresničijo rezultat referenduma

Puigdemont je v torek v katalonskem parlamentu dejal, da namerava uresničiti voljo ljudi na referendumu 1. oktobra, ki so ob 43-odstotni udeležbi prepričljivo podprli neodvisnost Katalonije. A želi si tudi umiriti razmere, zato je parlamentu predlagal preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi lahko dali priložnost pogovorom z Madridom. Po nagovoru je podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a je bilo po navedbah katalonskih oblasti to v prvi vrsti simbolično dejanje.

Grozi jim odvzem avtonomije

»Vlada je danes sprejela sklep, da uradno pozovemo vlado Katalonije, da potrdi, ali je razglasila neodvisnost Katalonije,« je dejal Rajoy v izjavi za javnost. Pojasnil je, da bodo poziv naslovili v okviru 155. člena španske ustave, ki omogoča odvzem avtonomije regiji. Kot določa 155. člen španske ustave, lahko Madrid, če regionalna vlada krši ustavna določila ali »ravna na način, ki resno ogroža splošni interes Španije«, sprejme »nujne ukrepe za zagotovitev njenega ravnanja v skladu s tem interesom«. V praksi to pomeni odvzem regionalne avtonomije. V Španiji sicer omenjenega člena še nikoli doslej niso uporabili.

Sprožitev člena mora z absolutno večino potrditi španski senat. V njem ima Rajoyeva ljudska stranka večino.

Deli s prijatelji