OBRAT

Kaj se dogaja s Saturnom? Nasa pravi, da bodo obroči vidni le še 18 mesecev

Planet in njegovi obroči se bodo obrnili pod takšen kot, da se bodo obroči spremenili v skoraj nevidno črto.
Fotografija: Obroči bodo pod takšnim kotom, da ne bodo vidni z Zemlje. FOTO: Forplayday Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Obroči bodo pod takšnim kotom, da ne bodo vidni z Zemlje. FOTO: Forplayday Getty Images/istockphoto

Planet Saturn obdaja skupina istosrediščnih obročev, ki se med seboj razlikujejo po svetlosti. Saturnovi obroči veljajo za najbolj znamenite objekte v Osončju, sestavljeni pa so iz ledu in delcev prahu. Videti jih je mogoče že z manjšim daljnogledom, a če gre verjeti napovedim Nasinih strokovnjakov, to ne bo več mogoče prav dolgo.

Čeprav se vse skupaj sliši precej katastrofično, Saturnovi obroči ne bodo kar izginili. Strokovnjaki napovedujejo, da se bo Saturn obrnil pod takšen kot, da se bodo obroči spremenili v skoraj nevidno črto. Saturn se bo v svojem celotnem orbitalnem obdobju rahlo zanihal proti Soncu in stran od njega. To pomeni, da je v obdobju vsakih 1,7 do 15,7 let z Zemlje mogoče videti ta planet iz strani.

Dodajajo še, da je nazadnje do tega redkega astronomskega pojava prišlo septembra 2009, prej pa februarja 1996. Astronomi bodo lahko Saturn pod tem kotom opazovali do oktobra 2038. Mnoge navdušuje tudi dejstvo, da si bodo lahko tako ogledali nekatere izmed 156 Saturnovih lun.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije