NOVA POTRESA

Kaj se dogaja? Balkan se ne neha tresti

Slab teden po dvojnem potresu so se ponovno tresla tla v BiH in Albaniji.
Fotografija: Potresa so čutili na širšem območju Balkana. FOTO: EMSC
Odpri galerijo
Potresa so čutili na širšem območju Balkana. FOTO: EMSC

Prejšnji torek je Albanijo stresel eden najhujših potresov v zgodovini države, kmalu nato se je močno zatreslo tudi v BiH. Danes je potres najprej stresel BiH, nato še Albanijo.

Zjutraj ob 5.23 je prebivalce BiH zbudil nov potres, katerega epicenter je bil ponovno nedaleč od Nevesinj na jugu države na globini pet kilometrov. Po podatkih Evropskega sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je bila jakost potresa 3,9 po Richterjevi lestvici, tresenje tal pa so čutili tudi v Dalmaciji in Črni gori.

Balkan trese že več kot teden dni. Nevesinje je prejšnji teden stresel potres 5,4 stopnje po Richterju, v nedeljo pa potres jakosti 4,2 stopnje. Žrtev ni bilo, nastala pa je manjša materialna škoda. Še vedno se trese tudi Albanija, kjer si še niso opomogli po smrtonosnem potresu 6,4 stopnje 26. novembra, v katerem je umrlo najmanj 51 ljudi, okoli 2000 pa je bilo poškodovanih. Danes ob 9.20 so se tla stresla z jakostjo 4,3 stopnje, epicenter pa je bil 25 kilometrov severozahodno od Tirane na globini okoli 10 kilometrov. Tresenje tal, ki je trajalo celih 15 sekund, se je čutilo tudi na jugu Hrvaške.
 
Preberite tudi:

Zajokal bi še kamen: najprej ji je umrl mož, v potresu hči, njej je počilo srce



Albanski seizmolog Rapo Ormeni je v nedeljo izjavil, da je bilo v državi po potresu zaznanih okoli 1300 popotresnih sunkov, kar je normalen proces, potreben za sprostitev energije po glavne potresu.

Oba potresa 26. novembra so čutili posamezni prebivalci Slovenije. Pri nas so od 29. novembra pa do danes zaznali šest potresov. Nazadnje so se tla stresla danes od 10.26. Magnituda potresa je bila 1,4, epicenter pa tri kilometre severovzhodno od Kranja, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso).

Potresi v Sloveniji v zadnjih dneh. FOTO: Arso
Potresi v Sloveniji v zadnjih dneh. FOTO: Arso

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije