BREXIT

Kaj bo zdaj z Veliko Britanijo? Še en »ne« z Otoka

Britanski poslanci že tretjič zavrnili izstopni sporazum.
Fotografija: Glasovanje v britanskem parlamentu: še tretji »ne«. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Glasovanje v britanskem parlamentu: še tretji »ne«. FOTO: Reuters

LONDON – Britanski poslanci so danes že tretjič zavrnili izstopni sporazum, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May. Zanj je glasovalo 286 poslancev, 344 pa jih je bilo proti.

Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je po tretji zavrnitvi ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu za 10. april sklical vrh EU.

Mayeva je po zavrnitvi povedala, da jo globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije. Združeno kraljestvo naj bi zdaj izstopilo 12. aprila – čez samo 14 dni,« je povedala.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je parlament že tretjič zavrnil dogovor, ki ga je z EU sklenila premierka. Vprašal jo je, ali zdaj končno sprejema dejstvo, da poslanci ne podpirajo njenega sporazuma.

V ponedeljek, ko bodo znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, bodo imeli poslanci po njegovih besedah priložnost, da se odločijo o boljšem dogovoru za prihodnost te države. »Dogovor se mora spremeniti. In če premierka tega ne more sprejeti, mora iti, izvesti pa je treba splošne volitve,« je še poudaril.

Mayeva je sicer poskušala poslance prepričati o podpori dogovoru tudi z obljubo, da bo po potrditvi sporazuma zapustila premierski položaj. S to obljubo je prepričala nekaj vplivnih konservativnih poslancev, a ne dovolj.

Kaj se bo zdaj zgodilo z napovedjo odstopa, ni jasno, se pa v britanskih medijih pojavlja vrsta kandidatov za njeno nasledstvo, med njimi nekdanji zunanji minister Boris Johnson, nekdanji minister za brexit Stephen Barclay, notranji minister Sajid Javid ter ministrica za delo Amber Rudd.

Današnji izid glasovanja pomeni, da bo London zamudil rok, ki ga je postavila unija za preložitev na 22. maj, s čimer bi imelo Združeno kraljestvo več časa za priprave na urejeni izstop.

Zdaj pa mora Mayeva uniji do 12. aprila poslati prošnjo za daljšo preložitev odhoda ali pa se bo ta dan zgodil brez dogovora.

Ker je parlament izrazil voljo, da ne pride do brez dogovora, bo treba zdaj najti alternativno pot naprej, je dejala premierka po glasovanju. Ob tem je opozorila, da bo to skoraj zagotovo pomenilo izvedbo evropskih volitev na Otoku konec maja.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas