REKORDER

Jusuf je osvojil sedem vulkanskih vrhov

Mama mu ni hotela kupiti Guinnessove knjige, zdaj se je vpisal vanjo. Prvega je osvojil leta 2015.
Fotografija: Po nemogočih vzponih ga mikajo neznosne puščave. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Po nemogočih vzponih ga mikajo neznosne puščave. FOTO: Twitter

Kot otrok si je nadvse želel izvoda Guinnessove knjige rekordov, a mu je mati vsakokrat odvrnila, da mu jo bo kupila, ko bo njemu samemu uspelo kaj omembe vrednega. Jusuf Al Refaie iz Kuvajta je njen pogoj očitno vzel povsem resno: pri 24 letih in 119 dneh je postal najmlajši, ki je osvojil sedem vulkanskih vrhov.

Kilimandžaro v Tanzaniji je osvojil leta 2015, dve leti pozneje goro Elbrus v Rusiji, še leto dni pozneje se je povzpel na Mount Giluwe na Papui Novi Gvineji, leta 2019 je sledil Pico de Orizaba v Mehiki, istega leta še Mount Damavand v Iranu, 2020. Ojos del Salado v Argentini in Čilu, nazadnje, decembra lani, pa se je povzpel še na Mount Sidley na Antarktiki.

Sedmerica, ki so ji kos le redki, je bila za Jusufa velik izziv, priznava, a trma je njegova velika odlika, tako se ni ustrašil niti pred goro opreme, ki jo je potreboval pri vsakem vzponu, sploh pri zadnjem na Antarktiki, ko je poleg gromozanskega nahrbtnika ob sebi vlekel še naložene sani.

Mount Sidley je bil nedvomno največji zalogaj, tudi finančni, saj je zanj moral privarčevati kar 56 tisočakov. Potreboval je tudi spremstvo osmih junakov, ki so skupaj z Jusufom kljubovali temperaturam 35 stopinj pod ničlo.

Dobro načrtovanje je ključ do uspeha, je prepričan Jusuf, ki se od drznih podvigov seveda še ne bo poslovil, a se bo tokrat držal nižje nadmorske višine. Morda bo poskusil prečkati največje puščave na svetu, je še namignil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije