ARBITRAŽA

Juncker zaradi Slovenije in Hrvaške udaril po mizi

Predsednik Evropske komisije je zagotovil, da nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

STRASBOURG – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Evropskem parlamentu znova pozval k rešitvi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Gre za dvostranski problem, a tudi problem EU. Nujno ga je treba rešiti na dvostranski ravni,« je poudaril. Dodal je, da je komisija v sporu ponudila pomoč, a nobena država še ni posegla po njej. »Hrvaška in Slovenija sta odgovorni za ta problem, rešiti ga morata,« je ponovil Juncker po govoru hrvaškega premierja Andreja Plenkovića o prihodnosti EU. Hrvaški premier sicer spora o meji s Slovenijo v govoru pred evropskimi poslanci ni omenjal, se je pa pozneje odzval na izjave Junckerja: »Zdaj moramo najti kompromis, s katerim bi bili zadovoljni obe državi. Na to smo pripravljeni, a ne morem zamižati in reči, da je bilo vse v redu,« je dejal.


Nobena država več v EU z nerešenimi mejami 


Juncker je v nastopu v Strasbourgu tudi zagotovil, da nobena država z zahodnega Balkana ne bo več vstopila v EU, ne da bi pred tem rešila vse težave z mejami. »Igrice, da bomo te težave rešili, ko bomo vstopili v EU, ne bo več. Z mano ne več,« je bil oster.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije