VOJNA V UKRAJINI

Julija Timošenko: Tretja svetovna vojna se je začela, mir s Putinom je iluzija

Upanje v mirovni sporazum z ruskim predsednikom so prazne iluzije, pravi Timošenkova.
Fotografija: Julija Timošenko. FOTO: David Mdzinarishvili, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Julija Timošenko. FOTO: David Mdzinarishvili, Reuters Pictures

Upanje v mirovni sporazum z Vladimirjem Putinom so »prazne iluzije,« je za britanski Telegraph povedala Julija Timošenko, vodja oranžne revolucije v Ukrajini leta 2004. ​Timošenkova, ki je prišla na oblast v času prve ukrajinskega uporov proti Kremlju, je opozorila, da bi vsak dogovor, s katerim bi se Putinu prepustil del območja Ukrajine, ruskega predsednika še dodatno spodbudil na nadaljnje plenjenje. Edina rešitev je po mnenju Timošenkove Putina »dokončati« s popolnim uničenjem ruske vojske kljub porastu števila mrtvih ukrajinskih vojakov. 

image_alt
Ruska raketa v stanovanjski blok. To so tragične posledice (FOTO)

Timošenkovo skrbi, da bi ob dejstvu, da ekonomski stroški boja za Evropo naraščajo, bila vse bolj priljubljena iniciativa, da se Kijev potisne k mirovnemu sporazumu. »Presenečena sem, da nekatere države še naprej zagovarjajo politiko popuščanja Putinu. To je nesprejemljivo za vso Ukrajino. Mirovni sporazum je iluzija, edini izhod je zmaga v bitki. Vsak mirovni sporazum bo prvi korak proti naslednji vojni.«

image_alt
Putinov cilj dosežen? Rusija zasedla Lisičansk, zdaj nadzira celotno regijo Lugansk

Timošenkova je dodala, da Putin kljub izgubam želi podaljšati vojno v upanju, da se bodo sčasoma pojavile delitve znotraj Nata. Podprla je pozive ukrajinskega voditelja Volodimirja Zelenskega, naj zahod v Ukrajino pošlje čim več raket, da bi nekoliko uravnotežili razmerja moči v Donbasu. Ukrajinske sile naj bi te dni v Donbasu izgubljale do 100 vojakov na dan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije