VRTOGLAVI ZNESEK

Jordanov dres gre na dražbo

Legendarna številka 23 iz sezone 1997/98. Pričakujejo izkupiček okoli pet milijonov.
Fotografija: Osvojil je šest naslovov prvaka NBA. FOTO: Gary Hershorn, Reuters
Odpri galerijo
Osvojil je šest naslovov prvaka NBA. FOTO: Gary Hershorn, Reuters

Bila je ena najbolj opevanih sezon v njegovi sijajni karieri, zato bo podaril enega od dresov, ki so pospremili izjemne uspehe. Michael Jordan bo namreč na dražbi ponudil dres s številko 23 iz finala lige NBA leta 1998, pri dražbeni hiši Sotheby's pa ocenjujejo, da bi lahko zanj iztržili okoli pet milijonov.

Sezona 1997/98 velja za eno najbolj priljubljenih med navijači Michaela Jordana, ki je bil takrat na vrhuncu svojih sposobnosti, obenem pa se je zavedal, da je to še zadnja priložnost za naslov prvaka lige NBA s svojo ekipo, pojasnjujejo pri dražbeni hiši. Jordan je večino svoje kariere igral za Chicago Bulls, s katerim je šestkrat osvojil prstan, in sicer v letih 1991, 1992 in 1993, ter nato po prvi upokojitvi še v letih 1996, 1997 in 1998; sezona 1997/98, ki jo opeva tudi uspešen dokumentarni film Zadnji ples, pa je v srcih navijačev usidrana kot ena najbolj priljubljenih.

Večino dresov znameniti košarkar sicer ohranja v svoji lasti, le enega je poklonil muzeju Smithsonian, točneje, tamkajšnjemu oddelku za počastitev afroameriške zgodovine in kulture. Podarjeni dres bo najprej na ogled v Kaliforniji, nato pa bo na voljo v New Yorku, kjer bo med 6. in 14. septembrom potekala spletna dražba. Strokovnjaki pričakujejo izkupiček okoli pet milijonov; veliko presenečenje bi sicer bilo, če bi legendarna številka 23 presegla rekorden znesek, ki ga je dosegel dres pokojnega Diega Armanda Maradone s svetovnega prvenstva v nogometu leta 1986. Maja letos so ga namreč prodali za skoraj devet milijonov evrov. Par Jordanovih športnih copat nike air ships, ki jih je košarkar nosil v svoji prvi sezoni, pa je oktobra lani iztržil dober milijon.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije