KRALJEVI DVOR

Johnsona ne bo na Filipov pogreb, to je razlog

Prednost želi dati kraljevi družini, zaradi ukrepov bo število omejeno.
Fotografija: Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Pool Reuters

Britanski premier Boris Johnson se ne bo udeležil pogreba princa Filipa prihodnjo soboto, da bi s tem v luči veljavnih protikoronskih ukrepov omogočil udeležbo čim večjemu številu članov kraljeve družine, so sporočili z Downing Streeta. 

Johnson naj bi se kot premier udeležil pogrebnih slovesnosti, vendar se je odločil umakniti v korist članov kraljeve družine, saj je število udeležencev na pogrebu zaradi epidemioloških predpisov v zvezi s covidom 19 omejeno na 30.

image_alt
Znano, kdaj bodo pokopali princa Filipa (FOTO in VIDEO)


Pogreb vojvode Edinburškega bo potekal na gradu Windsor, pri čemer se bo kraljeva družina od pokojnega princa poslovila na zasebni slovesnosti, brez navzočnosti javnosti. Princ Filip tako v skladu s svojo željo ne bo imel državniškega pogreba.

Zaradi pandemičnih ukrepov tudi ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, bodo pa pogreb v živo prenašali prek televizije. Ob kraljici Elizabeti II. naj bi se pogreba udeležili še njuni štirje otroci Charles, Anne, Andrew in Edward, vnuki in drugi bližnji sorodniki. Pogreba se bo udeležil tudi princ Harry, ki se je pred časom umaknil iz kraljeve družine. Iz ZDA, kjer živi z družino, bo prišel brez žene Meghan, ki je noseča in so ji odsvetovali potovanje. Seznam udeležencev pogreba bodo objavili v četrtek, poroča britanski BBC.

image_alt
Princ Harry prihaja na dedkov pogreb, kaj pa Meghan?


Krsta s posmrtnimi ostanki vojvode Edinburškega leži na gradu Windsor. Na dan pogreba v soboto pa jo bodo v okviru slovesnosti prepeljali v kapelico svetega Jurija na gradu Windsor. Pogrebna slovesnost se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času z minuto molka po vsej državi.

V državi od petka velja osemdnevno žalovanje, ki se bo končalo na dan pogreba, 17. aprila. Kraljeva družina je začela dvotedensko žalovanje, njeni člani pa v tem času ne bodo opravljali večine obveznosti in bodo nosili črne žalne trakove.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije