RELIKVIJA

Jezusova zibelka v Betlehemu

Objavljeno 30. november 2019 14.45 | Posodobljeno 30. november 2019 14.45 | Piše: U. S.

Po 14 stoletjih se vrača v Jeruzalem. Relikvijo so hranili v Rimu.

Del zibke so za kratek čas razstavili v Jeruzalemu. FOTO: Reuters
Po 14 stoletjih se v Jeruzalem vrača Jezusova zibelka. Pravzaprav gre za leseni delček, ki ga katoliki častijo kot del Jezusove zibelke, in so ga v Rimu, v baziliki svete Marije Velike, znane tudi pod imenom bazilika Marije Snežne, hranili 1400 let.
Del bo stalno razstavljen v cerkvi svete Katarine.

Pod oltarjem bazilike Marije Snežne, ene najstarejših in najpomembnejših cerkva v Rimu, je podzemna soba, katere osrednji del je zlati relikviarij, ob katerem romarje prevzamejo čustva. Prav tam je bil namreč shranjen delček Jezusove zibelke, ene najpomembnejših relikvij katoliškega sveta. Jeruzalemski patriarh jo je podaril papežu Teodoru sredi sedmega stoletja. Legenda pravi, da so kristjani varovali v sveto zibel, v Rim so jo poslali v varstvo zaradi muslimanskega osvajanja svete dežele. Od tistikrat je bil leseni del v lasti Vatikana. Zdaj, malo več kot 2000 let po tem, ko je v zibki spal mali Jezus, se delček vrača tja, od koder so ga poslali v Rim.

image
Čeprav ne gre za celo zibelko, temveč le majhen del te, je to nepomembno z vidika svetosti predmeta. FOTO: Reuters
Francescu Pattonu, skrbniku cerkve v Betlehemu, rojstnem kraju Jezusa, so ga predali na začetku tega tedna, najprej pa so ga na ogled vernikom postavili v Jeruzalemu. Tam, kot rečeno, ne bo ostal, prepeljali so ga v Betlehem, natančneje v cerkev svete Katarine (ob baziliki Jezusovega rojstva), kjer bo njegovo stalno mesto, in s tem ob slovesnem prižigu lučk na betlehemskem božičnem drevesu uradno začeli praznično obdobje. Da se del zibke vrača v Betlehem, je sklenil papež Frančišek, njegova odločitev pomeni izraz zaupanja frančiškanskemu redu, ki upravlja pomembne katoliške kraje v sveti deželi, obenem pa tudi pomemben dogodek za vernike. V čast vrnitve relikvije so organizirali več dogodkov, danes pa jo je procesija pospremila v Betlehem, od koder izvira in kjer bo ostala. Za vedno. »Vznemirjeni in hvaležni smo papežu za to darilo in pravico ohraniti to sveto relikvijo,« je dejal Patton. »Za nas je to zelo pomemben dogodek, vesel dogodek tik pred božičem, ko praznujemo Jezusovo rojstvo.«
2000 let po tem, ko je v zibki spal mali Jezus, se del relikvije vrača v Betlehem. To bo le še prispevalo k svetosti tega kraja.

Čeprav ne gre za celo zibelko, temveč le njen majhen del, je to nepomembno z vidika svetosti predmeta, pravi profesorica Galit Noga-Banai s katedre za umetnostno zgodovino hebrejske univerze v Jeruzalemu. »Betlehem zdaj ne bo le kraj Jezusovega rojstva, tu bo tudi resnični ostanek zibke, v kateri je spal. To bo le še prispevalo k svetosti tega kraja.«
Deli s prijatelji