VOJNA V UKRAJINI

Premirje, ki ga ni bilo: poglejte, kaj so storili ruski vojaki

Zavzetje Mariupola bi povezalo ruske enote na Krimu in separatistične in ruske vojake v Donbasu.
Fotografija: Obstreljevanje v Mariupolu FOTO: @ayburlachenko Via Reuters
Odpri galerijo
Obstreljevanje v Mariupolu FOTO: @ayburlachenko Via Reuters

Ruska vojska po preložitvi evakuacije civilistov iz dveh obleganih mest na jugovzhodu Ukrajine nadaljuje ofenzivo na Mariupol in Volnovaho, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo rusko obrambno ministrstvo. »Zaradi nepripravljenosti ukrajinske strani, da bi vplivala na nacionaliste ali podaljšala prekinitev ognja, so se ofenzivne akcije nadaljevale ob 18. uri po moskovskem času,« je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Kot je dejal, ukrajinski nacionalisti med prekinitvijo ognja niso dovolili zapustiti Mariupola ali Volnovahe niti enemu civilistu. »Nacionalistične skupine držijo prebivalstvo teh mest za talce in uporabljajo civiliste kot živi ščit. Nacionalistični bataljoni so izkoristili obdobje zatišja za utrditev položajev,« je dejal.

Koridorji niso varni

Rusko obrambno ministrstvo je zjutraj odredilo začasno prekinitev napadov na mesti Mariupol in Volnovaha, da bi prebivalcem obeh obleganih mest omogočili evakuacijo. Humanitarni koridorji naj bi bili odprti med 9. in 14. uro. Vendar so ukrajinske oblasti evakuacijo prebivalcev začasno preložile zaradi, kot so sporočile, ruskih kršitev prekinitve ognja, saj vzpostavljeni humanitarni koridorji niso varni.

Ukrajinske oblasti so ob napovedi začasne prekinitve ognja izrazile pričakovanje, da bo iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol ob Azovskem morju pred rusko agresijo zbežalo 200.000 ljudi. Bližnje mesto Volnovaha pa naj bi zapustilo 15.000 ljudi.

image_alt
Upor najbogatejšega človeka, ko so mu predlagali, naj blokira ruske medije

Odrezani prebivalci Mariupola

Napoved prekinitve ognja prihaja po tem, ko je župan Mariupola Vadim Bojčenko sporočil, da je mesto po večdnevnih napadih pod blokado ruskih sil in pozval k vzpostavitvi humanitarnega koridorja. Po napovedi koridorja pa je župan podal čustveno izjavo, v kateri je nagovoril prebivalce mesta in jih zaradi stalnega in neusmiljenega obstreljevanja pozval k evakuaciji. »V razmerah nenehnega, neusmiljenega okupatorskega obstreljevanja ni druge izbire, kot da prebivalcem damo  možnost, da varno zapustijo Mariupol,« je po poročanju britanskega BBC dejal Bojčenko. Ruske sile so med obleganjem Mariupola prekinile dobavo elektrike, hrane, vode in ogrevanja v mesto.

image_alt
Putinova učiteljica razkrila, kakšen je bil kot otrok

Moskva je doslej v invaziji zavzela dve ključni mesti, Berdjansk in Herson na jugu Ukrajine. Zavzetje Mariupola, mesta z okoli 450.000 prebivalci ob Azovskem morju, bi lahko bila prelomnica v invaziji. Zadalo bi namreč hud udarec pomorskemu dostopu Ukrajine ter povezalo ruske enote na Krimu in separatistične in ruske vojake v Donbasu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije