Jadransko morje ne bo več enako: grozi mu katastrofa

Velika školjka skrbi za filtriranje vode. Kaj se bo zgodilo, če je ne bo več? 
Fotografija: Primošten. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Primošten. FOTO: Reuters

Veliki školjki leščur grozi izumrtje. Kot poročajo hrvaški mediji, je školjka, ki je izjemnega pomena za  ekosistem in je v Sloveniji celo zavarovana vrsta, ogrožena. Napada jih parazit, ki so ga že leta 2016 odkrili na španski obali, kasneje še na italijanski, zdaj pa tudi v Jadranskem morju. Poleg parazitov naj bi školjke ogrožale še uničujoče bakterije.

Epidemija naj bi se širila od Elafitskega otočja do otokov Premude in Silbe pa vse do Dubrovnika in Zadra. Število teh velikih školjk bi se lahko zato drastično zmanjšalo.

Veliki leščur v vsej svoji lepoti FOTO: Getty Images, Istockphoto
Veliki leščur v vsej svoji lepoti FOTO: Getty Images, Istockphoto


»Zelo verjetno je, da lahko do poletja pričakujemo, da se bo bolezen širila od juga pa vse do severnega dela, zaradi česar lahko pričakujemo množično smrtnost v velikem delu Jadrana,« je dejal Tomislav Šarić, vodja projekta Blue smart, poroča 24sata. Dodaja še, da je edino, kar upočasnjuje bolezen, temperatura vode, ki bi morala biti po 13 stopinjami. Strokovnjaki poskušajo zdaj zavarovati školjke tako, da jih prestavljajo v akvarije.

Velikega leščurja je mogoče najti le v Sredozemskem morju, in čeprav je užiten, je nabiranje teh školjk v Sloveniji prepovedano. Živi lahko 50 let in zraste kar 120 cm. Hrani se s planktonom in je izjemno pomemben pri filtriranju morske vode. Na uro zmore prečistiti kar šest litrov vode, kar vpliva na čistočo in floro morske vode. Živi do globine 20 metrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije