REPORTAŽA

Izpoved dedka terorista Kujtima (20): Obiskoval nas je vsako leto

Nihče ni niti slutil, da bi lahko storil kaj takšnega.
Fotografija: Vasica Čelopek, od koder prihajata Kujtimova starša in kjer še živi njegov dedek. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Vasica Čelopek, od koder prihajata Kujtimova starša in kjer še živi njegov dedek. FOTO: Wikipedia

Dunajski terorist Kujtim Fejzulai (20), ki je v ponedeljek zvečer ubil štiri ljudi, je vsako leto obiskoval svojo domovino svojih prednikov, planinsko vasico Čelopek v bližini Tetova v zahodnem delu Severne Makedonije, je za medije povedal njegov dedek. 
Družina Kujtima, ki ga je policija ubila po strelskem pokolu na Dunaju, je živela v hiši v vasici z nekaj džamijami vse do leta  2000, ko so se preselili v Avstrijo. Istega leta je bil Kujtim rojen na Dunaju. Imel je avstrijsko in severnomakedonsko državljanstvo, piše portal Srbija danas.

V Čelopeku so novinarji srečali islamskega duhovnika Nurija Ganija, ki je dejal, da družino Fejzulai pozna in da o njej vsi lepo govorijo. »Danes smo izvedeli, da je oseba iz te družine vpletena v terorizem. Želim povedati, da terorizem nima povezave z islamom.«



»Samo lepe besede sem slišal o njem in njegovi družini. Rodil se je v Avstriji in tam živel. Dečko je iz dobre družine. Ne vem, kako mu je to padlo na pamet,« je dejal sovaščan Fadil Limani.



Pred njim je bila uspešna nogometna kariera


Po pisanju avstrijskega novinarka Floriana Klenka je bil Kujtim nogometaš, ki je veliko obetal. Igral je za dunajski klub in je bil priljubljen med igralci. »Ostaja odprto vprašanje: Zakaj se je človek, ki se mu je nasmihala uspešna nogometna kariera, le v nekaj letih radikaliziral in ubil štiri ljudi, ranil pa več kot 20. Kaj se je zgodilo? To vprašanje zahteva resno raziskavo.«
Preberite tudi: Znano družinsko ozadje napadalca: Kujtim F. je bil na radarju varnostne službe
Na ministrstvu za notranje zadeve Severne Makedonije so povedali, da so bile v napad na Dunaj vpletene trije, vsi z dvojnim državljanstvom (avstrijskim in severnomakedonskim). Vsi trije so bili rojeni v Avstriji. Za zdaj še ni objavljeno, kdo sta preostala dva. Avstrijska policija je sicer prijela 14 ljudi.

Po pisanju Srbije danas se je 150 prebivalcev Severne Makedonije urilo v islamističnih skupinah v Siriji in v Iraku. Kujtima so izpustili iz pripora pred manj kot letom dni, potem ko je odsedel 22-mesečno kazen zaradi poskusa potovanja v Sirijo in poskusa, da bi se tam pridružil Islamski državi. Policija v Severni Makedoniji je 1. septembra priprla tri moške zaradi suma, da so načrtovali napade v državi. Zaplenili so jim orožje, jopiče, napolnjene z eksplozivom, in zastavo Islamske države. V zadnjih letih so v Severni Makedoniji za zapahe spravili 13 ljudi, ki so bili povezani z islamskim vojskovanjem v Siriji in novačenjem borcev.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije