Izjemno odkritje iz Kanaana

Šestletnik odkril redek arheološki predmet. Na kvadratni ploščici vrezana dva moška lika.
Fotografija: Deček je med sprehodom zagledal nekaj nenavadnega.
Odpri galerijo
Deček je med sprehodom zagledal nekaj nenavadnega.

Ko je šestletni Izraelec s starši obiskal jug države, ni vedel, da bo postal zvezdnik, uspelo mu je senzacionalno odkritje: našel je 3500 let staro ploščico, ki jo imajo arheologi za edinstveno.

Glineni kvadratek je sila dragocen. FOTOGRAFIJI: Izraelski Urad Za Starine
Glineni kvadratek je sila dragocen. FOTOGRAFIJI: Izraelski Urad Za Starine
Marca se je družina sprehajala po arheološkem najdišču Tel Jemmeh na jugu Izraela, obiskali so tudi kraj Re'im, ko je Imri Elya iz kibuca Nirim opazil majhno kvadratno glineno ploščo, veliko 2,8 x 2,8 centimetra, na kateri sta vrezana dva lika. Dečkovi starši so takoj poklicali izraelski urad za starine in skrivnostno ploščico predali strokovnjakom, ti pa so navdušeni. Ko so predmet natančno proučili, so arheologi ugotovili, da gre za izjemno redko najdbo, ki je doslej izkopavanja v Izraelu še niso odkrila.

Na ploščici je moški, vojak, ki potiska golega ujetnika, slednji ima roke zvezane na hrbtu, so pojasnili arheologi in še, da je umetnik želel prikazati ponižanje zajetega ali pa morda etnične razlike med možema, saj imata različna obraza, zajeti je suh, dolgega obraza, tisti, ki ga je zajel, pa ima poln obraz in skodrane lase. Ugotovili so še, da je ploščica iz pozne bronaste dobe. Prikazano nasilje poraja vprašanja o zgodovinskem ozadju, gre za prikaz zmagovalnih parad, zato bi morala biti ploščica prepoznana kot zgodba, ki poveličuje vladarjeve moči nad sovražnikom.


To odpira okno za razumevanje bojev za prevlado na jugu države v času kanaanskega obdobja, pravijo arheologi, izraelski urad za starine pa dodaja, da bo odkritje prispevalo k dozdajšnjim spoznanjem o starodavnem kanaanskem kraju Yurza. Velik del dežele Kanaan pozneje postane znan kot Izrael, Kanaanci so živeli na območjih, ki so zajemala dele zdajšnjega Izraela, Palestine, Libanona, Sirije in Jordanije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije