WILLIAM SHAKESPEAR

Izgubljeni obraz velikega dramatika je na prodaj

Približno 400 let je portret visel v knjižnici premožne družine. Zdajšnji anonimni lastnik sliko prodaja zasebno.
Fotografija: Ob upodobitvi je bil star 44 let. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Ob upodobitvi je bil star 44 let. FOTO: Twitter

Pozabljeni obraz Williama Shakespearja je po več stoletjih znova na ogled javnosti. Portret velikega dramatika je trenutno v lasti anonimnega angleškega zbiratelja, v kratkem pa bo dobil novega lastnika.

Dobrih 10 milijonov

Pa ne prek dražbe, kot je običajno za tako redke umetnine, zdajšnji lastnik jo želi namreč prodati prek zasebne pogodbe, novega varuha dragocene zapuščine pa bo po tehtnem premisleku izbral sam. Kakor koli že, pričakovana vrednost je dobrih deset milijonov, zanimanje za portret pa je seveda izjemno, ponudbe dežujejo z vsega sveta.

Po letu 1975 se je za delom izgubila vsaka sled, zdaj je spet na prodaj. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Po letu 1975 se je za delom izgubila vsaka sled, zdaj je spet na prodaj. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Delo je vse do leta 1975 krasilo knjižnico razkošnega zasebnega domovanja premožne družine Danby v Swinton Hallu na severu Anglije, pozneje pa se je za njm izgubila vsaka sled. Vse do nedavnega, ko je lastnik, upokojenec, portret sklenil prodati. Upa, da bo kupec domač, saj se mu zdi prav, da takšna mojstrovina ostane v domovini, je še poudaril pred razstavo v londonskem hotelu Grosvernor House, kjer slika že priteguje morebitne kandidate za nakup in seveda radovedne oboževalce.

Portret je ustvaril Robert Peake, ki je bil tudi dvorni slikar kralja Jakoba I. Nastal je leta 1608 in nosi tudi avtorjev podpis, kar je redkost, ob letnici 1608, ko je slika nastala, pa je tudi številka 44, ki pomeni starost Shakespearja ob upodobitvi. Slikar in dramatik sta sicer pogosto sodelovala, saj je bil Peake tudi pomemben član kraljevega oddelka, ki je nadzoroval uprizoritev predstav, za katere je umetnik redno soustvarjal scenografijo. Peake je bil priljubljen slikar med elito, njegovo likovno nadarjenost pa sta nasledila tako sin William kot tudi vnuk Robert, ki sta mu tudi pogosto pomagala pri delu.

Strokovnjaki so že potrdili pristnost mojstrovine, ta pa je po zaslugi družine Danby, ki je portret skrbno hranila v svoji knjižnici kar 400 let, odlično ohranjena. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije