NALEZLJIVO

Izbruhnile ošpice: umrlo je že več kot 150 oseb

Več kot 97 odstotkov smrtnih primerov so zabeležili pri otrocih, mlajših od pet let.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Bilanol Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Bilanol Getty Images/istockphoto

 V Afganistanu, ki ga pesti huda humanitarna kriza, se ubadajo z velikim izbruhom ošpic. Samo v januarju se je z ošpicami okužilo na tisoče ljudi, umrlo je več kot 150 ljudi, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO). »Primeri ošpic se od konca julija 2021 povečujejo v vseh provincah,« je v Ženevi danes dejal tiskovni predstavnik SZO Christian Lindmeier in opozoril, da se je število primerov okužb in smrti v zadnjem času močno povečalo.

Januarja je bilo skupno prijavljenih 35.319 primerov suma na ošpice, od tega več kot 3000, ki so bili laboratorijsko potrjeni, in 156 smrti. Kar 91 odstotkov primerov okužb in več kot 97 odstotkov smrtnih primerov so zabeležili pri otrocih, mlajših od pet let. Kot je pri tem poudaril Lindmeier, o vseh smrtnih primerih, povezanih z ošpicami, verjetno niso poročali.

Huda humanitarna kriza

SZO je tudi opozoril, da je izbruh skrb vzbujajoč, saj Afganistan nima urejene oskrbe s hrano in so ljudi podhranjeni, otroci pa so še posebej dovzetni za ošpice. Najresnejši možni zapleti po okužbi z ošpicami so slepota, driska in hude okužbe dihal.

Afganistan sicer doživlja hudo humanitarno krizo, ki se je poglobila od avgusta lani, ko so po hitrem odhodu ZDA iz države na oblast znova prišli talibani. Zahodne države so državi zamrznile mednarodno pomoč in dostop do sredstev v tujini. Združeni narodi so opozorili, da polovici države grozi pomanjkanje hrane.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije