ERIS

Izbruh nove različice covida na priljubljeni dopustniški destinaciji med Slovenci

Nova mutacija povzroča skrbi epidemiologom, hospitalizacije so se povečale, okužbe naraščajo pred sezono okužb dihal.
Fotografija: Kreta FOTO: Samec Blaž, Delo
Odpri galerijo
Kreta FOTO: Samec Blaž, Delo

Nova mutacija koronavirusa je zaskrbela strokovnjake, saj se na severni polobli bližata jesen in zima, s tem pa tudi sezona okužb dihal.

Novo podvrsto omikrona, imenovano eris, so potrdili v najmanj 45 državah, ena od njih je tudi Grčija, kjer beležijo porast števila obolelih in hospitalizacij, zaradi česar so zaskrbljene tudi grške oblasti.

Največ težav na Kreti

Nova podrazličica je trenutno največ težav v Grčiji povzroča na Kreti, z 41 potrjenimi primeri med 31. majem in 27. julijem. Eris so odkrili v kar 69 odstotkih novih primerov na Kreti. Strokovnjaki pričakujejo nadaljevanje širjenja okužb in sprejemov v bolnišnice. Pozivajo ljudi, naj ob okužbi takoj začnejo jemati zdravila za preprečevanje hudih okužb, preden se simptomi poslabšajo. Veliko pozornosti spet namenjajo starejšim in ranljivim skupinam prebivalstva, ki so bolj ogroženi. 

Nova različica eris bo prevladala

Novo podrazličico so našli že v več kot 50 državah. Kot poročajo tuji mediji, je podrobna analiza, opravljena v Združenem kraljestvu, pokazala, da je eris odgovoren za porast primerov in hospitalizacij. Podobna situacija je v Združenih državah.

»Pojav erisa naj služi kot opomnik, da je SarsCov 2 skupaj s svojimi mutacijami in podvariantami še vedno skrb vzbujajoč,« je dejala predsednica Združenja bolnišničnih zdravnikov Aten in Pireja (EINAP) Matina Pagoni.

FOTO: Boštjan Videmšek, Delo
FOTO: Boštjan Videmšek, Delo

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije