KORONA

Iz žganja delajo razkužilo

Podjetja spreminjajo osnovne dejavnosti, odziv ljudi v Avstriji je bil izjemen. V Ameriki zagnali proizvodnjo respiratorjev, sanitarnih sredstev primanjkuje.
Fotografija:
Odpri galerijo

Avtomobilska industrija se je preusmerila v izdelavo prepotrebnih respiratorjev, modne hiše so se lotile izdelave mask, destilarne pa namesto viskija na police postavljajo razkužila, ki se zadnje mesece uvrščajo med najbolj vroče in najbolj iskano blago na svetu. Poleg toaletnega papirja, kakopak.
 

Spodbudna akcija


S spodbudno akcijo se lahko pohvalijo naši severni sosedje, ki so sledili povabilu nogometnega kluba Austria Lustenau: ti so prek facebooka pozvali vse, naj darujejo svoje zaloge žganja in drugega alkohola, ki bi se ga dalo predelati v razkužilo, ki ga primanjkuje povsod po državi. Odziv je bil izjemen, akcija pa se je potem nepričakovano razširila še na druge kraje, kjer so se dobri ljudje za obdobje epidemije odpovedali uživanju alkohola (in tako upoštevali priporočila stroke, ki opozarja, da lahko žlahtna kapljica v tem času poruši ne le družinske odnose, temveč tudi imunski sistem posameznika).


Sodelujoče destilarne tako zdaj vneto zbirajo darovane steklenice, vsebino predelujejo v razkužila in jih brezplačno namenjajo tistim, ki ga nujno potrebujejo. Najlažja pot je prek žganja, pojasnjujejo, a podarjenemu konju se ne gleda v zobe, zato sprejmejo vsako pijačo, ki jo je še mogoče destilirati. Žganju, ki v povprečju vsebuje okoli 40 odstotkov alkohola, dodajajo glicerin in vodikov peroksid in tako vsebnost alkohola povečajo na 85 odstotkov.


Da je razkužilo ta hip pravi zaklad, se zavedajo tudi v vse bolj prizadeti Ameriki, kjer se je že deset podjetij zagnano lotilo proizvodnje respiratorjev, sanitarnih sredstev pa primanjkuje. Številne destilarne so zdaj svojo dejavnost po zgledu Dancev in Fincev preusmerile v izdelavo teh nujnih sredstev, ki zagotavljajo higieno in varnost, pollitrske stekleničke oziroma plastenke pa brezplačno delijo tistim, ki med krizo skrbijo za starejše ali so zaradi narave neodložljivega dela nevarno izpostavljeni okužbi. Nekateri izdelujejo dve različici razkužila, takšno, ki je primerna za kožo, in drugo, ki je namenjena razkuževanju površin. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije