KMALU UPOKOJENKA

Iz Berlina v Bruselj? Merklova razkrila svoje načrte

Številni so prepričani, da se bo nemška kanclerka preselila na kakšen visok evropski položaj.
Fotografija: Angela Merkel Nemčijo vodi od leta 2005. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Angela Merkel Nemčijo vodi od leta 2005. FOTO: Reuters

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila možnost, da bi prevzela kakršen koli položaj v okviru institucij Evropske unije. Že dlje časa se namreč pojavljajo ugibanja, da bi se lahko Merklova po izteku kanclerskega mandata preselila iz Berlina v Bruselj, ugibanja pa je le še okrepil njen intervju za časnik Süddeutsche Zeitung.

V pogovoru za nemški časnik v sredo je kanclerka dejala, da jo skrbi za Evropo. »Pri tem je v meni še okrepljen občutek odgovornosti, da skupaj z drugimi skrbim za prihodnost Evrope,« je dodala in s to izjavo le še okrepila ugibanja, da bi se lahko Angela Merkel, ko se ji izteče kanclerski mandat, predvidoma leta 2021, preselila v Bruselj in morebiti prevzela vodenje Evropskega sveta. 

A je kanclerka danes razblinila vsa ugibanja, ko je zagotovila, da po izteku mandata ne bo na voljo za noben politični položaj. »Ne bom na voljo za noben drug položaj, ne glede na to kje, tudi ne v Evropi,« je dejala v Berlinu po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem.

Visoko kvalificirana

Kanclerka je lani jeseni presenetila z odločitvijo, da odstopa s položaja predsednice krščanskih demokratov (CDU) in da se bo po izteku mandata umaknila iz politike. Vendar mnogi strokovnjaki špekulirajo, da najvplivnejša političarka na svetu ne bo kar tako zapustila političnega parketa. Ugibanja je med drugim podkrepila še izjava predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ko je v intervjuju aprila dejal, da bi lahko prevzela katerega od evropskih položajev, saj je za to visoko kvalificirana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije