NA KAJ JE TREBA BITI POZOREN

Infektologinja o delti pri otrocih: opažajo te neobičajne simptome

Opažajo, da so simptomi okužbe z različico delta pri otrocih drugačni, kot so bili v prvih valih.
Fotografija: Kašelj in izguba vonja nista tako pogosta simptoma pri otrocih. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Kašelj in izguba vonja nista tako pogosta simptoma pri otrocih. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Sredi četrtega vala epidemije covida 19 okužbe naraščajo tudi med otroki in najstniki. Hrvaška pediatrinja in infektologinja Lorna Stemberger Marić je za Jutarnji list razkrila, da za zdaj še ne beležijo večjega porasta hospitalizacij zaradi okužb s koronavirusom, a da že opažajo nekatere posebnosti.

Otroci imajo dlje časa vročino in več simptomov, kot so jih imeli v prejšnjih valih. Imajo tudi hujše respiratorne simptome, a za zdaj, vsaj pri naših južnih sosedih je tako, ni bilo treba nobenega izmed obolelih priključiti na kisik ali respirator. Pojasnjuje, čeprav nove študije ne kažejo, da bi med otroki naraščalo število hospitaliziranih, je statistično mogoče, da bo število težjih potekov bolezni pri otrocih večji, ker je tudi več okuženih.

Infektologinja pravi, da so najpogostejši simptom različice delta pri otrocih glavobol, bolečine v grlu, izcedek iz nosu in vročina. Kašelj, izguba vonja in okusa pa niso tako pogosti simptomi.

Ob tem dodaja, da je od pridruženih bolezni odvisno, kako hudo obliko bolezni bodo imeli otroci. »Čeprav so študije na začetku kazale, da bi bila okužba z delta različico pri otrocih hujša, nove pravijo, da se kljub večjemu število okužb število težkih potekov bolezni pri otrocih in najstnikih ne povečuje.«


Na kaj morajo biti pozorni starši?


O večorganskem vnetnem sindromu, zaradi katerega je lansko leto na Hrvaškem umrl 11-letni deček, je dejala, da ni še povsem jasno, a da se ta običajno pojavi pri enem odstotku otrok, pri katerih so potrdili okužbo s sars-cov-2. Najpogosteje se pojavi pri otrocih, starih od šest do deset let, in nekoliko pogosteje pri dečkih kot deklicah. Pri naših sosedih so do zdaj zabeležili 85 takšnih primerov. »Bolezen se razvija netipično in v nekaj dneh, običajno od štiri do šest tednov po prebolelem covidu. Pogosto otroci sploh ne vedo, da so covid preboleli, saj niso imeli simptomov. Infekcijo potrdijo s pregledom protiteles v krvi.«

Povedala je še, da je pri najmlajših opažajo tudi bolečine v trebuhu, prebavne težave, diarejo, vnetje oči in izpuščaje. Zdravnica starše opozarja, da so po prebolelem covidu pozorni na vsako slabše počutje otroka in na morebitne dihalne težave.

Spregovorila je tudi o dolgem covidu. Zanj so značilni številni simptomi od kašlja, bolečin v prsih in trebuhu, kratke sape, glavobola, utrujenosti do slabše kognitivne sposobnosti in občutka megle v glavi, težav pri koncentraciji in še bi lahko naštevali. Na zagrebški kliniki so obravnavali 20 otrok s takšnimi posledicami. Pri vseh, ki so jih obravnavali in zdravili, so simptomi izginili po pol leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije