VESOLJE

Indija sestrelila svoj satelit

Vojaški satelit, namenjen opazovanju Zemlje, je v vesolje poletel komaj januarja letos. Sestrelitev je sprožila različne odzive, od strahu pred delci do oboroževanja v vesolju.
Fotografija: Izstrelek je poletel iz Odiše.
Odpri galerijo
Izstrelek je poletel iz Odiše.

Konec marca je Indija uspešno preizkusila svoj protisatelitski program. Uničila je satelit, namenjen opazovanju Zemlje, ki je bil v nizki zemeljski orbiti, oddaljen vsega 300 kilometrov od površine planeta. S tem je dokazala, da ima svoje mesto med redkimi svetovnimi vesoljskimi silami.
Izstrelek je poletel iz Odiše.
Izstrelek je poletel iz Odiše.

V nagovoru le nekaj tednov pred volitvami je indijski premier Narendra Modi dejal, da se zdaj Indija pridružuje ZDA, Rusiji in Kitajski, ki so že izvedle tak zahtevni test. »Da izstrelek poleti iz kopenskega oporišča Odiša v vzhodni Indiji in v treh minutah uniči satelit 300 kilometrov nad Zemljo, je zahtevna naloga,« meni.

Zgodilo se je mesec po tem, ko sta se Indija in Pakistan znova spopadla v zraku. Tarča je bil 740 kilogramov težak optični vojaški satelit Microsat-R, namenjen opazovanju Zemlje. V vesolje je poletel 24. januarja letos in bil tam le dva meseca, ko je doživel svojo nesrečno usodo. Ali so ga za cilj določili, ker ni več deloval, ali je bil za tarčo predviden že ob izstrelitvi, ni znano. Kljub imenu ni bil ravno majhen, temveč devetkrat težji od prvega umetnega satelita Sputnika I.
Rahul Gandi, predsednik opozicijske stranke, je indijskim znanstvenikom čestital za izjemni dosežek.
Rahul Gandi, predsednik opozicijske stranke, je indijskim znanstvenikom čestital za izjemni dosežek.

Protisatelitski sistem je razvila organizacija za obrambne raziskave in razvoj. Glavni del sistema je temeljil na ustrezno predelani in nadgrajeni tristopenjski medcelinski balistični raketi (ICBM) Agni V, ki ima vse tri stopnje na trdno gorivo. Ob izstrelitvi je težka 50 ton, visoka 17,5 metra in ima dva metra premera, nosi 1500 kilogramov težko bojno glavo. Cilj se uniči kinetično, s trkom in se razbije na koščke.

General vojnega letalstva ZDA David Thompson, ki upravlja vesoljsko poveljstvo in spremlja satelite, pravi, da je nastalo vsaj 270 različnih koščkov in da se njihovo število lahko še poveča. Vendar Mednarodna vesoljska postaja ni ogrožena, ker je povprečno v višji orbiti, 400 kilometrov nad površino našega planeta.
Narendra Modi je nagovoril ljudstvo. FOTOGRAFIJE: Reuters
Narendra Modi je nagovoril ljudstvo. FOTOGRAFIJE: Reuters

Modi poudarja, da protisatelitski izstrelek (ASAT) ni naperjen proti nikomur in da je obrambno orožje. Vendar analitiki menijo, da je bil ta test pravzaprav prikaz zmožnosti indijske vojske Kitajski in Pakistanu. A Modi zatrjuje, da test ni prekršil nobenega mednarodno sprejetega sporazuma.

To ne drži natančno, saj gre za kršenje leta 1967 sprejetega mednarodnega vesoljskega sporazuma, ki pravi, da je zaradi morebitnega vpliva in motenj treba obvestiti druge države. Indijsko zunanje ministrstvo izjavlja, da ne gre za spodbujanje oboroževalne tekme. Vodja indijske opozicije Rahul Gandi je čestital indijskim znanstvenikom za ta izredni dosežek.


Pakistansko zunanje ministrstvo pa ga obsoja in ga sarkastično označuje kot boj z mlini na veter. Oglasili so se tudi v ZDA: Pentagon in zdajšnji obrambni minister Patrick Shanahan sta dogodek označila kot potencialno nevarnega. Podobno meni šef Nase Jim Bridenstine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije