VENEZUELSKA KRIZA

Incident na meji, več mrtvih in ranjenih

Objavljeno 22. februar 2019 20.35 | Posodobljeno 22. februar 2019 22.20 | Piše: T. V., STA

V obubožano državo so hoteli dostaviti humanitarno pomoč.

Vojaki so začeli streljati. FOTO: Reuters
CARACAS – Na meji med Venezuelo in Brazilijo so venezuelski vojaki začeli streljati na množico ljudi, ki je poskušala čez mejo prepeljati humanitarno pomoč. Ubita sta bila dva človeka, še 15 pa je ranjenih.

V skupini ljudi, ki je vojakom poskušala preprečiti blokado humanitarne pomoči na meji, naj bi bili predvsem domorodci iz plemena Pemon. Ubita naj bi bila mož in žena iz te skupnosti, je sporočila skupina Kape Kape, ki se zavzema za človekove pravice.

Maduro zaprl mejo

Do incidenta je prišlo v zvezni državi Bolivar, ki leži na jugovzhodu Venezuele. Vojaki v mestu San Francisco de Yuruani so naleteli na cestno blokado, ki so jo postavili člani plemena Pemon, nato pa začeli streljati.

Do incidenta naj bi prišlo nekaj ur po četrtkovi odločitvi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da bo zaprl tudi mejo z Brazilijo, da bi tako preprečil prihod mednarodni humanitarni pomoči v državo. Maduro vztraja, da gre zgolj za pretvezo za ameriško intervencijo v državi.

Ogroženih več sto tisoč življenj

Opozicijski voditelj Juan Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, tudi Slovenija, pa opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči. Za soboto je napovedal tudi, da bodo pomoč v državo spravili ob pomoči na tisoče prostovoljcev.

Na kolumbijski strani meje v mestu Cucuta je shranjenih okoli 200 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA. Pomoč se zbira tudi drugod v soseščini Venezuele.
Deli s prijatelji