KORONASEZONA

Hrvatje priznali, da smo Slovenci njihova edina svetla točka

Pred sezono so se držali za glavo, po njej pa so dokaj zadovoljni.
Fotografija: Za Nemci in domačimi gosti so bili Slovenci najštevilnejši turistični obiskovalci Hrvaške. FOTO: Daliu Shutterstock
Odpri galerijo
Za Nemci in domačimi gosti so bili Slovenci najštevilnejši turistični obiskovalci Hrvaške. FOTO: Daliu Shutterstock

Na Hrvaškem še vedno dopustuje okoli 290 tisoč turistov, a koronasezona se počasi izteka. Jadranska obala se prazni, še posebej južno od Istre in Kvarnerja. Pred začetkom poletja so Hrvatje trepetali, bali so se totalne katastrofe, ki pa so se ji izognili. Kljub temu je pandemija prepolovila sezono; od začetka leta do konca avgusta so imeli 6,8 milijona gostov, kar je 41 odstotkov v primerjavi z lani, ki so naredili 47,5 milijona nočitev (53 odstotkov lanskega rezultata).
 
Preberite tudi:
Dobra novica iz Hrvaške, bo Janša uslišal Plenkovića?

Hrvatje so, sodeč po pisanju njihovih medijev, z izkupičkom zadovoljni, saj je ta višji, kot so lahko pričakovali pred sezono. Lani so imeli na hrvaškem 10,5 milijard evrov deviznega turističnega prihodka, letos pa naj bi ga imeli 4,5 milijard evrov. Na začetku so hoteli močno znižali cene, sledile so jim zasebne nastanitve, ko pa so začeli turisti prihajati bolj množično – Nemci in Slovenci so se celo povsem približali lanskim številkam – so se popusti zmanjševali, marsikje so cene dosegle ravni iz lanske sezone.

Upe polagajo v Slovence

Upanja, da bo posezona izboljšala številke nimajo veliko. Trenutno jo pri življenju držijo Nemci, piše Večernji list, ki jih je na Hrvaškem še okoli 90 tisoč, kar je približno štirikrat več kot poljskih turistov, a z začetkom šolskega leta na Bavarskem naslednji teden naj bi tudi številno nemških turistov drastično padlo. Zato Hrvati svoje upe polagajo v Slovence. »Upamo, da se bo uresničilo to, o čemer je naš premier govoril s slovenskim in da bo Slovenija hitro ukinila omejitve za potovanje svojih državljanov na Hrvaško ali vsaj v nekatere hrvaške regije. Slovenci so naša edina potencialno svetla točka za september. Vključno s seveda Nemci, ki bodo prihajali manj zaradi začetka pouka na Bavarskem, a bodo še naprej kapljali,« je prepričan direktor Hrvaškega turističnega zavoda Veljko Ostojić.
 
»Če bi se Slovenci vrnili, bi bilo to sijajno. Oni so zelo pomembni kot vikend gosti, ki v posezoni izbirajo manjše družinske hotele, veliko obiskujejo restavracije, vinarje in oljarje,« pa dodaja direktor Turističnega združenja Istre Denis Ivošević.

Plenkovićeva prošnja Janši 

Spomnimo, da je Slovenija Hrvaško z 21. avgustom uvrstila na rdeči seznam zaradi vse slabše epidemiološke slike pri naših sosedih in zaradi naraščajočega števila uvoženih okužb od tam. Na ponedeljkovem Blejskem strateškem forumu pa je hrvaški premier Andrej Plenković po lastnih besedah na slovenskega kolega Janeza Janšo naslovil prošnjo, naj Slovenija po zgledu Nemčije na svoj rdeči seznam uvrsti le najhuje prizadete dele Hrvaške, za ostale pa sprosti ukrepe.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas