GENERALNA SEKRETARKA

Hrvatica zasedla vodilni položaj v Svetu Evrope

Objavljeno 26. junij 2019 21.52 | Posodobljeno 26. junij 2019 22.25 | Piše: STA, P. K.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je danes s 159 glasovi za novo generalno sekretarko izvolila hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić. 

Marija Pejčinović Burić. FOTO: Twitter
BRUSELJ – Hrvaška ministrica Marija Pejčinović Burić bo na položaju 1. oktobra nasledila Norvežana Thorbjorna Jaglanda, ki je prvič v zgodovini te najstarejše panevropske organizacije za varovanje človekovih pravic, demokracije in vladavine prava na položaju dva petletna mandata. Marija Pejčinović Burić je podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica od junija 2017. Pred tem je bila med drugim državna sekretarka na zunanjem ministrstvu ter med letoma 2008 in 2011 poslanka. Je članica vladne desnosredinske stranke HDZ.


V prvem nagovoru po izvolitvi je Marija Pejčinović Burić navzočim na zasedanju PS SE v Strasbourgu danes dejala, da si bo prizadevala za mir in blaginjo evropskih državljanov. Spodbujala bo dialog med 47 članicami, da bi uresničila glavni cilj Sveta Evrope: mir in blaginjo Evrope, je dejala po poročanju hrvaške tiskovne agencija Hina.

Njeno izvolitev je kot največji hrvaški diplomatski uspeh pri kandidaturah za mednarodne institucije in kot potrditev močnega zunanjepolitičnega položaja Hrvaške že pozdravil hrvaški premier Andrej Plenković. Že dopoldne je pogovoru za državno radiotelevizijo HRT dejal , da je bila Hrvaška pri lobiranju dobra in da je naredila dober vtis med lanskim polletnim predsedovanjem SE. Burićeva bo pristojna za strateško načrtovanje, programsko usmeritev in proračun SE, ki letos znaša 437 milijonov evrov. Bo druga ženska na tem položaju v 70-letni zgodovini organizacije ter prva oseba nasploh z območja srednje in jugovzhodne Evrope.
Deli s prijatelji