OGORČENJE

Hrvati: Zapravljivi Rode žalil papeža kot še noben kardinal do zdaj

Objavljeno 25. september 2014 17.11 | Posodobljeno 25. september 2014 17.11 | Piše: A. L.

»Kjer koli poleti, pusti sled, ki jo je treba zelo dolgo čistiti.« Tako Rodeta menda označujejo tisti, ki ga ne marajo.

LJUBLJANA, ZAGREB – Intervju s kardinalom Francom Rodetom, ki smo ga nedavno objavili, je presenetil Hrvateimage. Na spletni strani Jutarnjega lista so prispevek začeli s težkim naslovom: »IZVRIJEĐAO PAPU GORE NEGO IJEDAN KARDINAL DOSAD Rastrošni Slovenac Franc Rodé u napadu.« To v prevodu pomeni, da je Rode, zapravljivi Slovenec v napadu, papeža Frančiška užalil kot še noben kardinal do zdaj. 

Južni sosedi so mu najbolj zamerili sledeče besede:

»Nedvomno je papež genij komuniciranja. Zelo dobro komunicira z množico, mediji in verniki. Veliko napora vlaga v to, da učinkuje simpatično. Trg Svetega Petra je na sredinih avdiencah vedno poln.

Po drugi strani so njegovi nazori, denimo glede kapitalizma in socialne pravičnosti, ideološko precej levi. Nekateri ekonomisti so mu rekli, da ni dobro govoriti zgolj po občutkih.

Vidi se, da je papež zaznamovan z okoljem, iz katerega prihaja. V Južni Ameriki so velike socialne razlike in debate o tem so del vsakdanjika. Sicer pa ti ljudje veliko govorijo in rešijo malo problemov.« (VIR: intervjuimage)

Nima dolžnosti, nima obveznosti

Hrvaški novinar se je nato lotili Rodeta in ga opisuje kot nekoga, ki je 20 let preživel v politični emigraciji v Argentini. Zanj, tako hrvaški medij, nekateri, ki ga ne marajo, pravijo: »Kjer koli poleti, pusti sled, ki jo je treba zelo dolgo čistiti«. Dodajajo še, da je kot nadškof v Ljubljani zaostril odnos s civilno družbo, Katoliško cerkev pa je porinil na pot »depredatorskog kapitalizma, ob pomoči sodelavcev Stresa in Krambergerja pa jo je poslal v bankrot in sramoto«.

Ob tem v Jutarnjem listu opominjajo, da je dopolnil 80 let, zaradi česar ne more na konlave, nima dolžnosti, nima obvez.

Deli s prijatelji