PO PODATKIH EUROSTATA

Hrvati najdebelejši v EU

Čezmerno težo ima vsak tretji otrok, star med osem in devet let. Zdravljenje z debelostjo povezanih bolezni stane 1,7 milijarde evrov na leto.
Fotografija: Debelost je tesno povezana z nevarnostjo srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Debelost je tesno povezana z nevarnostjo srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka. FOTO: Getty Images

Okoli 35 odstotkov otrok in 65 odstotkov odraslih na Hrvaškem ima težave s čezmerno telesno težo ali debelostjo, s čimer se Hrvati uvrščajo na sam vrh med državami Evropske unije. Zdravljenje bolezni, povezanih z debelostjo, Hrvaško stane 1,7 milijarde evrov na leto, so opozorili udeleženci sedme konference o debelosti v Zagrebu.

Na prvem mestu

Hrvaška je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat na prvem mestu med državami članicami EU po deležu debelih odraslih, po deležu debelih otrok pa na petem. Hrvaška raziskava iz leta 2021 je pokazala, da ima težave s čezmerno telesno težo ali debelostjo vsak tretji otrok, star med osem in devet let.

Za zdravljenje bolezni, povezanih z debelostjo, je leta 2019 namenila 2,7 odstotka bruto družbenega proizvoda. Če se bo trend nadaljeval, bo leta 2060 za to potrebovala približno 5,8 milijarde evrov, kar je 3,5 odstotka BDP, je na konferenci ocenila vodja službe za promocijo zdravja pri hrvaškem zavodu za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije