»DRAMATIČNA ESKALACIJA«

Hrvaški mediji: Slovenija v paniki zaradi Hrvaške

Mediji v naši južni sosedi so se le razpisali o aferi.
Fotografija: Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so ponovno napeti zaradi arbitraže. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so ponovno napeti zaradi arbitraže. FOTO: Mavric Pivk, Delo

ZAGREB – Če je velika večina hrvaških medijev ob razkritju, da naj bi pred leto slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik, ki sta govorila o poteku arbitraže na sodišču v Haagu, prisluškoval hrvaški operativec Davor Franić, molčala, pa zdaj, ko je slovenski premier Marjan Šarec sklical svet za nacionalno varnost, tega ne morejo več preprosto ignorirati. Šarec je to storil po tem, ko se je izkazalo, da je poskušal hrvaški lobist Ivan Tolj večer pred objavo s klicem osebi, za katero je menil, da lahko vpliva na Pop TV, to razkritje preprečiti.
 
Preberite še:

Alarm! Šarec zaradi Hrvaške sklical svet za nacionalno varnost



Nacionalna radiotelevizija (HRT) je novico z naslovom Eskalirala zgodba o domnevnem hrvaškem prisluškovanju na svoji spletni strani uvrstila na prvo mesto. Spletni portal Index.hr temi namenja dva članka. V enem poročajo, da je ena izmed koalicijskih strank v Šarčevi vladi zahteva sklic sveta za nacionalno varnost, ter povzemajo zgodbo o razkritju prisluhov in poskusu preprečitve objave zgodbe, v drugem članku pa navajajo besede profesorja na zagrebški pravni fakulteti Josipa Kregarja, ki je gostoval na televiziji N1 in pri tem ocenil, da gre za zelo resno afero, »ker v njej sodelujeta dve prijateljski in sosednji državi, ki si medsebojno prisluškujeta. Ni še pozabljena afera s slovenskim prisluškovanjem, kombi je bil potihoma zaplenjen in vrnjen, zdaj pa se odpira druga.«
 
Preberite še:

Janša o Šarcu: Do nedavnega je verjel, da je svet za nacionalno varnost frutabela



Kregar je še ocenil, da se hrvaška vlada na afero ne bo odzvala, če ne bo dobila razsežnosti, ki bi to od uradnega Zagreba zahtevale. »Slovenska stran ne vidi, da v tem primeru nista vmešani samo Slovenija in Hrvaška, ampak tudi Avstrija. Kar se tiče delovanja (hrvaških, op. p.) medijev, je to treba pripisati njegovi (Toljevi, op. p.) diskreciji in veščini,« je odgovoril na vprašanje, kako resna je afera, potem ko so slovenski mediji objavili, da je poskušal objavo o hrvaškem prisluškovanju preprečiti glavni človek avstrijske družbe Styria na Hrvaškem, pater Tolj. Dodal je, da bi afera lahko vplivala na evropsko volilno kampanjo v obeh državah, ker »gre za incident, ki bi lahko eskaliral. Vendar se mi zdi, da gre za neke vrste začasni pritisk. Vsi se zavedajo, da so gospodarske in politične vezi med Slovenijo in Hrvaško zelo močne.«

Spletni portal Net.hr je objavil članek z naslovom Slovenci v paniki zaradi Hrvaške, Novi list pa v naslovu poroča, da je Slovenija zaradi afere poklicala svojo veleposlanico na Hrvaškem v domovino.

Večernji: BiH in Slovenija sodelujeta pri pritiskih na Hrvaško

Med zadnjimi sta o aferi poročala Jutarnji list, ki je objavil novico z nadnaslovom Dramatična eskalacija in naslovom Zaradi vohunske afere v Sloveniji vladajo izredno stanje. Mediji v deželi potegnili potezo brez primere med članicami EU in zveze Nato, in Večernji list. Ta v svojem članku piše, da je afera izbruhnila, »potem, ko je v BiH propadla afera z obtožbami dela varnostnega in političnega sistema BiH, da je hrvaška SOA nagovarjala skrajneže v BiH k terorističnim aktivnostim«. Večernji list dodaja, da del politike v BiH in Sloveniji sodeluje pri pritiskih na Hrvaško, kot dokaz za to pa navajajo, da sta se januarja letos v Ljubljani srečala član predsedstva BiH Željko Komšić in Ernest Petrič, nekdanji ustavni sodnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije