Hrvaški imunolog: Čez en teden prihaja poslabšanje

Slovenska infektologinja pravi, da ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili trditve zadnjih dni.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Simon Dawson, Pool via Pool Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Simon Dawson, Pool via Pool Reuters

Koronavirus znanstvenikom povzroča sive lase. O novem virusu, zaradi katerega se je ves svet znašel sredi krize, je sicer vsak znanega več, a strokovnjaki se pri nekaterih stvareh ne strinjajo. Nekateri italijanski in srbski strokovnjaki trdijo, da je virus oslabel. Te izjave je komentirala tudi slovenska infektologinja Bojana Beović, ki je pred dnevi dejala, da je te izjave in trditve slišala, a da ni znanstvenih dokazov, ki bi to tudi potrdili. Podobno pravi tudi hrvaški znanstvenik v Frankfurtu Ivan Đikić, ki za 24sata dejal, da virus ni oslabel ampak da so trenutno simptomi blažji.

Đikić je povedal, da previdnost nujna in da je potrebno biti previden, saj je nevarnost širjenja virusa še vedno velika. Pravi še, da virus ni oslabel, ampak da smo se mi naučili in prilagodili, kako se boriti z njim. »Znanstveniki lahko potrdijo, da virus ni oslabel, ampak da smo se mi kot družba prilagodili borbi proti virusu,« je dejal in dodal, da je pomembna okoliščina tudi to, da zdaj veliko časa preživimo na prostem, kjer je koncentracija virusa pet do deset odstotkov manjša.

Najhuje še prihaja


Imunolog Zlatko Trobonjača pritrjuje temu, da virus ni oslabil in dodaja, da bomo v prihodnjih tednih priča poslabšanju. Pravi, da sicer ni razloga za povzročanje panike med prebivalstvom, a vseeno ne bi bilo dobro, da se ljudje ob izjavah, da je virus oslabel, preveč sprostijo in pozabijo na vse ukrepe, ki so jih do zdaj upoštevali.

Kot enega izmed razlogov, da se je razširilo prepričanje, da je virus oslabel izpostavlja tudi dejstvo, da zbolevajo trenutno mlajši, ki bolje prenašajo okužbo.  Izpostavlja tudi dejstvo, da še niso razvili težkih oblik in komplikacij. Pričakuje, da se bo situacija v roku enega tedna do desetih dni, drastično poslabšala.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije