BREZ TESTA NI VSTOPA

Hrvaška zaostruje ukrepe na meji s Slovenijo

Za vstop v državo bo obvezen test na koronavirus. Kazen tudi za nenošenje maske.
Fotografija: Vsi potniki, razen tistih, ki prihajajo z zelenih območjih EU, morajo imeti ob vstopu na Hrvaško negativen PCR-test, ki ne bo starejši od 48 ur. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Vsi potniki, razen tistih, ki prihajajo z zelenih območjih EU, morajo imeti ob vstopu na Hrvaško negativen PCR-test, ki ne bo starejši od 48 ur. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Hrvaška bo v torek do 15. decembra zaostrila ukrepe za vstop v državo za potnike, ki ne prihajajo z zelenih območjih Evropske unije, torej tudi Slovenije. Zanje bo obvezen negativen test na koronavirus. Vlada je na današnji seji predlagala tudi uvedbo denarnih kazni za kršitelje ukrepov proti covidu 19 in pripravila nov paket pomoči gospodarstvu.

Vsi potniki, razen tistih, ki prihajajo z zelenih območjih EU, morajo imeti ob vstopu na Hrvaško negativen PCR-test, ki ne bo starejši od 48 ur. V nasprotnem se bodo morali testirati pri vstopu v državo in biti v samoizolaciji, dokler ne bo njihov test na okužbo negativen. Trenutno je edina zelena regija v EU otok Fasta na Finskem.

Izjeme so čezmejni in zdravstveni delavci ter potniki v tranzitu in tisti, ki ne bodo ostali na Hrvaškem več kot 12 ur.


Kazen za nenošenje maske 67 evrov


Hrvaška vlada je danes poslala v nujni parlamentarni postopek spremembe zakona o zaščiti prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi. Za državljane, ki ne bodo spoštovali ukrepov, kot je nošenje zaščitne maske, je predlagala kazen v višini 500 kun (67 evrov). Če bo posameznik plačal kazen na kraju dogodka, bo znašala 250 kun (33,5 evra). Za pravne osebe, ki bodo kršile ukrepe, bi po vladnem predlogu kazen znašala med 10.000 in 40.000 kunami (med 1.335 in 5.340 evri), je na seji vlade zakonski predlog predstavil minister za zdravje Vili Beroš.

Med 5.000 in 10.000 kunami (med 667 in 1335 evri) kazni pa predvidevajo za odgovorne osebe v podjetjih in obrtnike kot tudi za državljane, ki bodo na svoji zasebni posesti omogočali dogodke, ki so v nasprotju z ukrepi.Kot nov ukrep nameravajo v zakon uvrstiti tudi obvezno pravilno uporabo zaščitnih mask ter omejevanje javnih shodov in dogodkov kot tudi zasebnih družabnih dogodkov, je še povedal Beroš.


Strožji ukrepi zaradi neodgovornih posameznikov


Premier Andrej Plenković, ki je sejo vodil na daljavo iz samoizolacije, je izpostavil, da so sankcije potrebne zaradi določenega števila neodgovornih posameznikov, ki ogrožajo zdravje drugih.

Povedal je, da je vlada pripravila tudi nov paket pomoči gospodarstvu v višini 2,1 milijarde kun (280 milijonov evrov). Pojasnil je, da bodo nadaljevali izplačilo plač v višini 4.000 kun (534 evrov) za delavce v podjetjih, ki so v težavah zaradi ukrepov. Tem podjetjem nameravajo kriti tudi del stalnih mesečnih stroškov, če bodo imeli najmanj 60 odstotkov manj prometa kot v istem obdobju lani. Napovedal je tudi posebna covidna posojila, ki jih bodo z epidemijo prizadetim podjetjem omogočale državne finančne agencije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas