VSTOP V SCHENGEN

Hrvaška z novim letom ukinja 74 mejnih prehodov, kaj to pomeni za nas?

Na silvestrsko noč bo mejne hiške zapustilo 1.411 policistov. Zagotavljajo, da bodo službo v policiji obdržali vsi.
Fotografija: Takih prizorov v Vinici bo z novim letom konec. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Takih prizorov v Vinici bo z novim letom konec. FOTO: Voranc Vogel

Hrvaška je bila sprejeta v schengensko območje, kar pomeni, da bodo slovenski in hrvaški policisti na silvestrovo opolnoči odkorakali z mejnih prehodov, kjer zdaj preverjajo potnike, ki prestopajo mejo. Tja se 1.411 policistov, ki so izvajali nadzor na meji s Hrvaško, razen v izrednih okoliščinah, ne bo vrnilo. Kot so pred časom sporočili z notranjega ministrstva, bodo vsi ostali zaposleni v policiji v okviru policijskih postaj, na katerih so že doslej izvajali naloge varovanja državne meje.

Ukinjenih bo 57 kopenskih mejnih prehodov in dva morska, na treh zračnih pa se bo kontrola izvajala do 26. marca 2023. 

Hrvaška bo ukinila še 15 prehodov na meji z Madžarsko. Na hrvaških mejah z državami, ki niso članice schengenskega območja, tj s Srbijo, z BiH ter s Črno goro, večjih sprememb ne pričakujejo, saj tam že zdaj veljajo pravila kot na schengenskih mejnih prehodih.

S hrvaško priključitvijo bo schengensko območje vključevalo 27 držav: 23 držav članic EU in vse članice Evropskega združenja za prosto trgovino (Islandijo, Liechtenstein, Norveško in Švico).

Kaj se bo spremenilo za nas? 

Najbolj težko pričakovana sprememba bo ta, da nam na meji ne bo treba več kazati osebnih dokumentov, ki pa jih je treba vseeno imeti s sabo. S tem odpadejo tudi poletni prometni zastoji pred mejami, ko se večina državljanov odpravlja na dopust. Še bolj kot ostali pa bodo tega veseli obmejni prebivalci, ki se bodo tako po treh desetletjih le znebili kolon pločevine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije