SOSEDI

Hrvaška v novem letu: turisti veseli, domačini malo manj

Na Hrvaško brez čakanja na meji in menjave denarja.
Fotografija: Nič več čakanja na mejah med Madžarsko in Slovenijo ter Hrvaško FOTO: Borut Zivulovic/Reuters
Odpri galerijo
Nič več čakanja na mejah med Madžarsko in Slovenijo ter Hrvaško FOTO: Borut Zivulovic/Reuters

Tokratna silvestrska noč je bila še posebno pomembna za sosednjo Hrvaško, saj so s 1. januarjem vstopili v schengen in kune zamenjali za evre. Mnogi so se dogodka veselili, ni pa jih malo, ki se novosti bojijo, še posebno nove valute, saj v glavnem pričakujejo, da bodo gostinci in trgovci cene dobrin in storitev zaokroževali navzgor, kar ob vsesplošni draginji ne pomeni nič dobrega.

Spet druge bolj skrbi matematika. Splitska upokojenka je denimo za časnik Slobodna Dalmacija dejala, da so ji bile kune veliko ljubše, ker je »pokojnina v tisočih kun zvenela veliko bolje kot zdaj v stotinah evrov«, prav tako jo skrbi, da bo za nakupe zdaj porabila veliko več časa, saj bo morala vse cene preračunavati, da bi ugotovila, ali se določen nakup res splača.

Gostinci in turistični delavci so medtem najbolj s strahom pričakovali vstop v novo leto, saj na najdaljšo noč v letu na Hrvaškem uporaba plačilnih kartic ni bila mogoča. Tisti, ki so silvestrovanje rezervirali v hotelih, so zaposleni predhodno o tem obvestili ter jih prosili, naj imajo s seboj dovolj gotovine, drugi so lahko le upali, da bodo njihove goste novice dosegle prek medijev in drugih virov obveščanja. A šlo je precej gladko, nekateri gostje so sicer morali domov po gotovino, drugi do najbližjega bankomata, a so v glavnem vsi mirno sprejeli dejstvo, da POS-terminali pač ne delujejo. Še najbolj se uvedbe evra veselijo tujci, ki jim zdaj ni več treba pred dopustom menjavati evrov za kune in se na bankomatih na Hrvaškem spraševati, ali je gotovino bolje dvigniti s konverzijo ali brez.

Turiste, ki so že ali pa še bodo na Hrvaško vstopili z območja Evropske unije, veseli tudi ukinitev mejnih kontrol na prehodih med Slovenijo in Madžarsko ter Hrvaško, tudi tisti, ki se bodo k našim južnim sosedom s trajektov odpravili iz Italije, bodo potovali hitreje in brez dodatnih kontrol ali potrdil, trajekti in druga plovila bodo lahko pristajali na katerem koli terminalu namesto na tistem za mednarodni promet. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije