covidnih potrdil. Poroke brez omejitve števila ljudi." />
PRI SOSEDIH

Hrvaška rahlja ukrepe: če v lokalu ne boste sedeli, vam ne bodo smeli postreči

Na Hrvaškem od 1. julija množični dogodki za imetnike covidnih potrdil. Poroke brez omejitve števila ljudi.
Fotografija: Motiv s plaže. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Motiv s plaže. FOTO: Jure Eržen, Delo

Hrvaška bo s 1. julijem dodatno zrahljala protikoronske ukrepe, je danes napovedal hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. Pojasnil je, da bodo od začetka julija lahko organizirani množični dogodki brez omejitve trajanja in števila ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila.

Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite pojasnil, da na množičnih dogodkih, na katere bo vstop omogočen zgolj z digitalnem covidnim potrdilom, ne bodo veljali običajni epidemiološki ukrepi, kot sta uporaba zaščitnih mask in medsebojna razdalja. Ne bo niti časovne omejitve za tovrstne prireditve, dovoljenja zanje pa bodo izdajali lokalni štabi civilne zaščite.

Kot je napovedal, bo od naslednjega tedna mogoče uporabljati novo aplikacijo za mobilne telefone, ki bo lahko prebrala QR-kodo z digitalnega covidnega potrdila, iz katerega je razvidno, ali se je oseba cepila, prebolela covid 19 ali pa ima negativen test na novi koronavirus. Doslej so na Hrvaškem izdali približno 180.000 digitalnih covidnih potrdil.

Hrvaški notranji minister je tudi dejal, da so odločitev o dodatnem rahljanju protikoronskih ukrepov objavili dva tedna pred uveljavitvijo spremenjenih ukrepov, da bi organizatorjem omogočili pripravo dogodkov, kot so koncerti in športne prireditve, pa tudi čim boljšo pripravo za osrednjo turistično sezono.

Za ostale prireditve, na katerih ne bodo zahtevali digitalnih covidnih potrdil, ostaja omejitev največ 100 udeležencev ob spoštovanju vseh ukrepov, ki so jih določili hrvaški epidemiologi.


Poročne zabave z neomejenim številom ljudi


Božinović je povedal, da bo tudi poročne zabave mogoče organizirati z neomejenim številom ljudi, če bodo imeli vsi udeleženci digitalna covidna potrdila. V nasprotnem primeru je število udeležencev poročnih zabav omejeno na 30, zabava pa lahko poteka le do polnoči.

Dodal je, da bodo tudi gostinski lokali lahko stregli samo goste za mizami, da bi se izognili gneči, ki nastaja ob posameznih lokalih.


Kaj bodo na Hrvaškem preklicali epidemijo?


Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je med drugim povedal, da bodo na Hrvaškem epidemijo covida 19 preklicali, ko bodo strokovnjaki ocenili, da so v državi cepili dovolj ljudi, da ni več nevarnosti nenadzorovanega širjenja novega koronavirusa. Na Hrvaškem so do četrtka zvečer uporabili 2,27 milijona odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so cepili več kot 836.000 ljudi, kar je nekaj več kot 20 odstotkov prebivalstva.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas