Hrvaška ima 350 tisoč turistov in 106 okuženih na milijon

Slovenski zdravnik o skrb vzbujajočem trendu v zadnjih dneh.
Fotografija: Na Hrvaškem so tudi številni slovenski turisti. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Na Hrvaškem so tudi številni slovenski turisti. FOTO: Tadej Regent, Delo

Za uvrstitev na zeleni seznam varnih držav je limit 14-dnevne kumulativne pogostosti 10 okuženih na 100.000 prebivalcev, na Nijz pojasnjujejo, kako določajo, ali bodo državo uvrstili na zeleni ali rdeči seznam držav. Od tega je odvisno, ali je po vrnitvi iz posamezne države v Slovenijo treba v 14-dnevno karanteno.
 
Preberite tudi:

Hrvaška: potrdili 67 novih okužb, v Zagrebu umrl moški



V zadnjih dneh se vse več govori o Hrvaški in tem, ali jo bo Slovenija uvrstila na rdeči seznam. Hrvati bi presegli postavljeno mejo 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, če bi seštevek okuženih v zadnjih 14 dneh znašal 420. »Na Hrvaškem danes 67 novih okužb. Skupaj aktivno bolnih 435 ljudi, kar je več kot 10 na 100.000, meja, s katero je Nijz do zdaj razlikoval med zelenimi in rdečimi državami,« je na twitterju opozoril slovenski zdravnik Samo Vesel in dodal, da se bolj kot samo število obolelih zdi skrb vzbujajoč trend v zadnjih dneh.
 
Preberite tudi:

Karantena po vrnitvi iz Hrvaške? Tako kažejo številke



Minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da ima Hrvaška skupaj z današnjimi 67 novimi okužbami v povprečju 106 primerov na milijon prebivalcev. Razkril je, da je skupno število obolelih 2.691 in da so v povprečju stari 49 let ter da je med njimi 47,5 odstotka žensk. Potrdil je, da je aktivno bolnih 435 ljudi.

Zakaj različni podatki o okužbah?

Beroš je pojasnil tudi, zakaj prihaja do različnih številk o novih primerih med nacionalno civilno zaščito in lokalnimi civilnimi zaščitami: »Tako nacionalna kot lokalne civilne zaščite imajo 24-urni interval. Za nacionalno civilno zaščito je to od 12.45 enega dne do 12.45 naslednjega dne. Lokalne civilne zaščite to delajo prej, zato podatki niso enaki.«

Na Hrvaškem je trenutno okoli 350 tisoč tujih gostov, je danes sporočil hrvaški notranji minister in podpredsednik vlade Davor Božinović, ki je tudi predsednik civilne zaščite. Svetoval je, da ljudje preložijo nenujna potovanja v tujino, kar se ne nanaša le na BiH, ampak tudi na druge sosednje države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije