Virus so imeli pod nadzorom, a se jim je maščevalo! Začenja se testiranje cepiv

Tudi japonski premier prvič o prestavitvi iger v Tokiu.
Fotografija: Socialno življenje se je vrnilo, odprli so pube in restavracije, a se jim je maščevalo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Socialno življenje se je vrnilo, odprli so pube in restavracije, a se jim je maščevalo. FOTO: Reuters

Še pred tednom dni se je Hongkong zdel kot oaza sredi azijskega izbruha okužb z novim koronavirusom, kar pa se je v zadnjih dneh sfižilo. Imeli so namreč le okoli 150 okuženih z virusom pri skupno 7,5 milijona prebivalcev. Bili so nekakšen vzor, saj so zelo hitro »zaklenili« državo ter začeli izvajati številne ukrepe proti koronavirusu. Ljudje so delali od doma, ukinili so javni prevoz, v državo ni smel vstopiti nihče – tudi prebivalci Hongkonga ne, ki so ostali zunaj mesta –, opozarjali so na umivanje rok in prepovedali socialne stike.

Vrnili so se na delo, podzemna je začela voziti

Ker je Hongkongu tako dobro kazalo, so se 2. marca odločili, da vsaj delno ukrepe omilijo. Po več tedni se je kakšnih 180 tisoč javnih uslužbencev vrnilo na delo, prav tako v zasebnih podjetjih, zagnali so podzemno železnico … Mesto je bilo spet preplavljeno z ljudmi. Hkrati so se ljudje spet vrnili v rutinirano življenje, od druženja na ulicah do večerij, zabav, sprehodov po parkih. Še vedno jih je večina nosila maske, a nekateri so hodili brez.


V tednu, ki je sledil 2. marcu, se je pojavilo le nekaj primerov okuženih, a 16. marca je sledil šok. Potrili so več deset novih primerov. Gre tudi za to, da so ukrepe karantene sprostili, ljudje, ki so ostali izven Hongkonga, so se začeli vračati. Število okuženih pa je strmo naraslo, poroča CNN.

Spet uvedli karanteno, delo od doma, nič nočnega življenja

Konec tedna so zato vnovič zaostrili ukrepe. Vsi, ki prihajajo v Hongkong iz tujine, morajo ostati v 14-dnevni karanteni, policija je ponoči nadzirala mesta, kjer je sicer burno nočno življenje. Aretirali naj bi vsaj pet ljudi. Od danes javni uslužbenci spet delajo od doma, temu bodo sledili tudi v zasebnem sektorju.
 
Kot poroča CNN, naj bi v nekaj dneh sprejeli še nekaj novih drastičnih primerov, da popravijo prehitro »odklepanje« države in umikanje karantene. Intenzivno se pripravljajo na tretji val okužb. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije