VAL OKUŽB

Virus so imeli pod nadzorom, a se jim je maščevalo! Začenja se testiranje cepiv

Objavljeno 23. marec 2020 10.45 | Posodobljeno 23. marec 2020 11.12 | Piše: Ma. M.

Tudi japonski premier prvič o prestavitvi iger v Tokiu.

Socialno življenje se je vrnilo, odprli so pube in restavracije, a se jim je maščevalo. FOTO: Reuters
Še pred tednom dni se je Hongkong zdel kot oaza sredi azijskega izbruha okužb z novim koronavirusom, kar pa se je v zadnjih dneh sfižilo. Imeli so namreč le okoli 150 okuženih z virusom pri skupno 7,5 milijona prebivalcev. Bili so nekakšen vzor, saj so zelo hitro »zaklenili« državo ter začeli izvajati številne ukrepe proti koronavirusu. Ljudje so delali od doma, ukinili so javni prevoz, v državo ni smel vstopiti nihče – tudi prebivalci Hongkonga ne, ki so ostali zunaj mesta –, opozarjali so na umivanje rok in prepovedali socialne stike.

Vrnili so se na delo, podzemna je začela voziti

Ker je Hongkongu tako dobro kazalo, so se 2. marca odločili, da vsaj delno ukrepe omilijo. Po več tedni se je kakšnih 180 tisoč javnih uslužbencev vrnilo na delo, prav tako v zasebnih podjetjih, zagnali so podzemno železnico … Mesto je bilo spet preplavljeno z ljudmi. Hkrati so se ljudje spet vrnili v rutinirano življenje, od druženja na ulicah do večerij, zabav, sprehodov po parkih. Še vedno jih je večina nosila maske, a nekateri so hodili brez.

Testiranje cepiva na prostovoljcih
Na Kitajskem so začeli prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, pri katerem sodeluje 108 prostovoljcev. Pristojne oblasti so zeleno luč za začetek testiranja prižgale v torek.

Prostovoljci, ki so že začeli prejemati cepivo, so stari med 18 in 60 leti. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Vuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil.

Medtem ko se pandemija novega koronavirusa nezadržno širi po svetu, si farmacevtske družbe in raziskovalni laboratoriji po svetu prizadevajo, da bi čim hitreje razvili cepivo proti virusu.

V sedmih evropskih državah pa so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje je vključenih okoli 3200 ljudi.

Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19.

Vir: STA

V tednu, ki je sledil 2. marcu, se je pojavilo le nekaj primerov okuženih, a 16. marca je sledil šok. Potrili so več deset novih primerov. Gre tudi za to, da so ukrepe karantene sprostili, ljudje, ki so ostali izven Hongkonga, so se začeli vračati. Število okuženih pa je strmo naraslo, poroča CNN.

Spet uvedli karanteno, delo od doma, nič nočnega življenja

Konec tedna so zato vnovič zaostrili ukrepe. Vsi, ki prihajajo v Hongkong iz tujine, morajo ostati v 14-dnevni karanteni, policija je ponoči nadzirala mesta, kjer je sicer burno nočno življenje. Aretirali naj bi vsaj pet ljudi. Od danes javni uslužbenci spet delajo od doma, temu bodo sledili tudi v zasebnem sektorju.
 
Kot poroča CNN, naj bi v nekaj dneh sprejeli še nekaj novih drastičnih primerov, da popravijo prehitro »odklepanje« države in umikanje karantene. Intenzivno se pripravljajo na tretji val okužb. 
Prvič govorijo o prestavitvi OI
Medtem ko je japonska politika doslej poudarjala, da je prezgodaj za kakršne koli napovedi v zvezi z igrami, ki so na sporedu konec julija in v začetku avgusta, je Šinzo Abe glede na razvoj dogodkov konec tedna in zaradi vse večjega pritiska nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez, da se igre vendarle prestavijo, danes potrdil tudi to možnost. Odpoved iger zanj še vedno ne pride v poštev.

»Glede na vse okoliščine bo igre težko izvesti, zato se bomo morali odločiti o prestavitvi, pri vseh odločitvah pa mora biti na prvem mestu zdravje športnikov,« je dejal Abe. Dodal je, da bo končna odločitev odvisna od Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok).
Vir: STA

 
Deli s prijatelji