VREMENSKA UJMA

Havajem grozi katastrofa

Ameriško zvezno državo pobelil tudi sneg. Pretijo poplave in plazovi.
Fotografija: Ceste so marsikje že poplavljene, a najhujše šele prihaja. FOTO: Terray Sylvester/Reuters
Odpri galerijo
Ceste so marsikje že poplavljene, a najhujše šele prihaja. FOTO: Terray Sylvester/Reuters

Havajem se bliža naravna katastrofa, se bojijo oblasti: vztrajne padavine pretijo s poplavami in močnim vetrom. Ceste so poplavljene, številna drevesa in električni daljnovodi porušeni, najhujše pa šele prihaja, opozarja guverner David Ige in prebivalcem polaga na srce, naj bodo zaradi naraščajoče vode pripravljeni na evakuacijo.

Marsikje je prekinjena dobava električne energije, poročajo ameriški mediji. Na otoku Oahu so že odprli zavetišča za tiste, ki so ostali brez domov, a bodo po predvidevanjih potrebovali še več pomoči. Izredne razmere so tudi na Velikem otoku, kjer je najvišje lege že pobelil tudi sneg; snežno neurje je tam nazadnje divjalo leta 2018, poročajo mediji in pristavljajo, da so na vrhu 4279 metrov visoke gore Mauna Kea observatoriji z nekaj zaposlenimi. Za zdaj je padlo okoli 20 centimetrov snega, piha pa tudi močan veter s hitrostjo 138 kilometrov na uro.

Strah pred poplavami je največji na otokih Maui, Molokai in Kauai, kjer grozijo tudi zemeljski plazovi; ti bi lahko od sveta odrezali več mest, se bojijo lokalne oblasti, ki pričakujejo, da bodo zaradi poplav morali zapreti tudi nekatere avtoceste, že od ponedeljka pa so zaprte številne šole. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas