PEČINA

Gucci obnavlja morišče

Modna hiša bo poskrbela za Tarpejsko pečino. Od tam so v smrt metali zločince.
Fotografija: Tarpejska pečina v Rimu
Odpri galerijo
Tarpejska pečina v Rimu

Italijanska modna hiša Gucci bo financirala obnovo Tarpejske pečine na južnem vrhu Kapitolskega griča v antičnem Rimu, s katere se je razprostiral pogled na Rimski forum. Znana je bila po tem, da je v obdobju republike služila kot morišče: obsojence – morilce, izdajalce, sužnje in druge – so z nje metali v prepad.

Avgusta lani je bil tam manjši zemeljski udor, odpadli so deli starodavne pečine; ta je zanemarjena, zaraščena in pogosto spregledana na južni strani Kapitolskega griča, prenekateri obiskovalec, ki se vzpne na vrh, da bi si ogledal Kapitolski muzej, ne ve, da je le nekaj metrov proč pod plevelom in ograjen z varnostnimi trakovi zanimiv del rimske zgodovine. Pečina nosi ime po vestalki, hčeri rimskega poveljnika.

Zdaj je ograjena in zanemarjena.
Zdaj je ograjena in zanemarjena.
Legenda pravi, da je, ko so Rim oblegali Sabinci, privolila odpreti mestna vrata sovražnim vojakom v zameno za »tisto, kar so nosili na levi roki«. Govorila je o čudovitih zlatih zapestnicah, vojaki so sprejeli njeno ponudbo, a želenega ni dobila, saj so jo poteptali do smrti. Pokopali so jo na pečini, poslej znani kot Tarpejska, oziroma jo vrgli z vrha. Pozneje so Rimljani kraj uporabljali za usmrtitev najbolj zloglasnih zločincev, ko so jih z glavo naprej vrgli s 25-metrske pečine.

No, zdaj jo nameravajo obnoviti, stroške bo poravnala hiša Gucci; očistili bodo poti okoli pečine, namestili nove luči in odprli park, ki je bil dolga leta zaprt. Dela naj bi trajala poldrugo leto. Županja Virginia Raggi pravi, da bo obnova spremenila območje v enkraten prostor, kjer bodo lahko gostili pomembne kulturne in umetniške dogodke.


Italijanska oblast se pogosto poveže z zvenečimi blagovnimi znamkami, ko bi radi dobili denar za obnovo dediščine. Tako je Bvlgari v začetku leta sporočil, da bo poskrbel za Largo di Torre Argentina, eno najslavnejših arheoloških najdišč v Rimu, financirali pa so tudi obnovo slavnih Španskih stopnic. Fendi je poskrbel za denar za obnovo znamenitega vodnjaka Trevi, Gucci pa je v domačih Firencah že poskrbel za obnovo parka Boboli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije