UNIČUJOČ POTRES

Grozljivo stanje po potresu: mrtvih več kot tisoč ljudi (VIDEO)

Udaril je z močjo magnitude 5,9.
Fotografija: Mnogi so poškodovani, pomoči pa je premalo. FOTO: Bakhtar News Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Mnogi so poškodovani, pomoči pa je premalo. FOTO: Bakhtar News Agency Via Reuters

Območje na vzhodu Afganistana blizu meje s Pakistanom je ponoči stresel potres magnitude 5,9. posledice pa so hude. Oblasti so sporočile, da je smrtnih žrtev več kot 1000, več kot 1500 pa je poškodovanih. Potres naj bi imel žarišče na globini 51 kilometrov, dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od mesta Host. Tresenje tal so čutili tudi več kot 500 kilometrov stran, v Indiji. Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje za zdaj ni.

»Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo,« je po potresu v vzhodni provinci Paktika na twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi.

Število žrtev bo še naraslo, saj se reševalci do številnih prizadetih krajev še niso dokopali. Objavljene fotografije prikazujejo številne poškodovance in njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih.

Dodatno težavo pomeni deževno vreme, pod ruševinami pa naj bi bilo še vedno precej ljudi. Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje za zdaj ni. Epicenter potresa je bil sicer dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od afganistanskega mesta Host, tresenje tal pa so čutili več kot 500 kilometrov stran, tudi v Indiji.

Poškodovance so odpeljali s helikopterjem. FOTO: Bakhtar News Agency Via Reuters
Poškodovance so odpeljali s helikopterjem. FOTO: Bakhtar News Agency Via Reuters

V EU in ZN so že ponudili pomoč vladi v Kabulu. »Na številna prizadeta območja smo že napotili medagencijske ocenjevalne skupine,« je na twitterju zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) v Afganistanu. 

Afganistan je sicer pogosto tarča potresov, še posebej gorovje Hindukuš v bližini stika evrazijske in indijske tektonske plošče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije